Den friade mannen menar att han inte förstod att kvinnan hade en mental ålder som en 11-åring.
Den friade mannen menar att han inte förstod att kvinnan hade en mental ålder som en 11-åring. - Foto: Polisen/Johan Nilsson/TT

Ordningsvakt frias från våldtäkt av funktionsvarierad kvinna

En man som tidigare arbetade som ordningsvakt anmäldes i höstas för att ha våldtagit en kvinna, som beskrivs ha en mental ålder som en 11-åring. Något mannen menade att han inte märkt av. Den 11 mars friades mannen från misstankarna.


En man som arbetade som vakt i Stockholm var misstänkt för två våldtäkter, varav en hade koppling till hans arbetsplats. Han anklagades för att ha förgripit sig på en kvinna med en funktionsnedsättning vid tre tillfällen, någonting som mannen nekar till. 

Mannen frikändes den 11 mars av Södertörns tingsrätt, som menade att det inte gick att fastslå att mannen var skyldig, även om de funnit kvinnans berättelse konsekvent. Sperma, som med största sannolikhet kom från den anklagade mannen, påvisades även på en av platserna som kvinnan hänvisade till. 

Kvinnan har en mental ålder som en 11-åring – mannen hävdar att han inte märkte det 

I förundersökningen, som Nyheter24 tagit del av, framkommer det att kvinnan har en funktionsnedsättning som gör att hon har en mental ålder som en 11-åring. Hon behöver hjälp för att klara av enklare vardagssysslor som att laga mat, byta om, ringa samtal och resa längre sträckor i kollektivtrafiken samt har svårt att förstå sig på tider och klockan. 

Men det är någonting som mannen menar att han inte har märkt av.

– Jag är inte läkare, hur ska jag veta? Alltså… Jag har också en diagnos, jag har dyslexi, säger han i ett förhör.

Foto: Polisen

“Jag ville skrika men jag hann inte”

Kvinnan menar att mannen har våldtagit henne tre gånger, en gång oralt i en bil och två gånger analt. Vid det ena tillfället beskriver hon att det ägde rum i ett maskinrum vid Medborgarplatsen och vid det andra tillfället på en toalett för vakter i Farsta centrum. Hon menar att mannen har sagt åt henne att komma till platserna och att han en gång plockat upp henne med bil.

– Jag ville skrika men jag hann inte, säger kvinnan i förhör.

Hon berättar vidare att hon hade ont efteråt och blödde baktill. Hon säger att hon kände sig äcklig och duschade på en gång när hon kom hem.

Mannen nekar till att han har haft sexuellt umgänge med kvinnan och menar att de enbart har träffats. Enligt honom har han haft sex med en annan kvinna på platsen där sperma från honom hittades.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!