Genrebild på bebis.
Kvinnan uppgav i samtalet till SOS alarm att hon försökt kväva sina barn. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför kan mordåtalade mamman frias för mordförsök på sina barn

Under tisdagen inleddes rättegången mot en mamma från Lidköping som står åtalad för att ha försökt kväva sina tre barn med en kudde. Men det är inte säkert att kvinnan fälls för mordförsök i tingsrätten. Det här är varför hon skulle kunna frias.


Det var i december förra året som polis och räddningstjänst larmades till en bostad i Lidköping. Där greps kvinnan, som är i 30-årsåldern, misstänkt för mordförsök på sina barn. Läs mer om det här.

Nyheter24 har rapporterat att kvinnan senare åtalades för att ha försökt kväva sina tre barn med en kudde. På tisdagen inleddes rättegången mot kvinnan som nekar till brott, rapporterar P4 Skaraborg.

Idag inleddes rättegången mot mamman som åtalats för mordförsök på sina tre barn. Det yngsta av kvinnans barn var åtta veckor gammal. Foto: Adam Ihse/TT

Svårt att bevisa mordförsök - åklagaren har lagt till mildare brottsrubriceringar

Kvinnan ska ha använt en kudde för att försöka kväva sina tre barn, varav det yngsta barnet bara var åtta veckor gammal. Hon ska dock ha avbrutit försöken relativt snabbt, och den rättsmedicinska undersökningen som gjordes av barnen visar inte på något som pekar på att handlingen var ett mordförsök.

Beviskraven för att fäll någon för mordförsök är höga och åklagare, Sofia Karlsson, har därför lagt till ytterligare brottsrubriceringar med lägre straffvärde. 

Karlsson säger till SR att det är svårt att bevisa hur länge händelsen ska ha pågått och vilka konsekvenser det hade kunnat leda till. Men hon menar att även om bevisen inte håller för att fälla kvinnan för mordförsök så har hon begått en brottslig handling.

– Det viktiga är ju att man lagförs för de brott man har begått, och är det så att man är osäker på vilken rubricering tingsrätten bedömer att det ska landa i då åtalar man på det sättet helt enkelt, säger hon till SR.

Uppgav själv att hon försökt kväva sina barn

Den huvudsakliga bevisningen mot kvinnan är larmsamtalet till SOS alarm där hon själv uppger att hon försökt kväva sina barn. Hon ska även ha gjort Googlesökningar om ämnet med sin mobiltelefon, uppger P4 Skaraborg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!