Skolattack på Malmö Latinskola.
På tisdagen höll polisen i Malmö pressträff med anledning av måndagens våldsdåd på Malmö Latinskola, där två kvinnor dödades. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen i Malmö: Kommer att kartlägga misstänkte 18-åringen

På måndagseftermiddagen dödades två kvinnor i 50-årsåldern i ett våldsdåd på Malmö latinskola. En 18-årig man, som är elev på skolan, har gripits misstänkt för mord. Gärningsmannen greps efter tio minuter, uppger polisen på en pressträff under tisdagen.


Klockan 17.12 på måndagen larmades polisen till gymnasieskolan Malmö latinskola i centrala Malmö efter larm om att det skett ett grovt brott på skolan. När händelsen inträffade befann sig ett femtiotal personer i skolans lokaler. Läs mer om det här.

Två kvinnor i 50-årsåldern, som var anställda på skolan, skadades svårt och fördes till sjukhus med ambulans. Men deras liv gick inte att rädda och strax efter 23 anhölls den 18-årige gärningsmannen, som uppges vara elev på skolan, misstänkt för mord.

Polisen håller pressträff efter dådet på Malmö Latinskola

På tisdagsförmiddagen höll Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, tillsammans med Anneli Schwartz, direktör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, pressträff med anledning av dådet.

– En skola ska vara en trygg plats, inledde Stenkula och fortsatte:

– Trots det är det någonting som vi tränar på, både polis och personal, ifall det sker en händelse med dödligt våld. 

Petra Stenkula, polismästare i Malmö, och Annelie Schwartz, utbildningsdirektör. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Stenkula var det till synes lugnt på platsen när polisen anlände, men de får senare uppgifter om att dådet skedde på tredje våningen. Där anträffas två skadade personer, och den unge gärningsmannen. Bara tio minuter efter larmet inkom är mannen gripen.

– Exakt hur det har gått till kan jag inte gå in på i nuläget, sade Petra Stenkula.

Det är oklart vad den misstänkte gärningsmannen kan ha haft för motiv, och man känner inte till om det finns några kopplingar mellan honom och de dödade kvinnorna som polisen beskriver som medarbetare och lärare på skolan.

18-åringen ska ha varit beväpnad med tillhyggen, men inga skjutvapen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gärningsmannen i Malmö är inte känd av polis

Enligt Petra Stenkula är den misstänkte en 18-årig elev på skolan, och han förekommer inte i polisens belastningsregister sedan tidigare, och är boende i Trelleborg.

– Vi kommer närmare att kartlägga hans förelägganden och person innan dådet, sade hon och lade till: 

– Det är viktigt att vi får in de vittnesmål som kan finnas kring händelsen, även filmmaterial.

Anneli Schwartz informerade om att fokus just nu är att återskapa trygghet och lugn på skolan.

– Mina tankar går till familjen. Och till anhöriga och till personal och elever som fanns på plats. Det är med stor sorg som jag står här idag.

Malmö latinskola kommer att hållas stängd under tisdagen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!