Gängkriminalitet
Flickor i gängkriminalitet är svåra att upptäcka. - Foto: Johan Nilsson/TT/ och Emily Hellichius

Polisen om gängkriminalitet: “Därför blir tjejer smartare”

Hur jobbar polisen för att unga flickor inte ska värvas in i gängkriminalitet? Flickor hamnar ofta i skuggan av kriminella gäng, och mörkertalet är stort. Men flickor är också bättre på att "hålla uppe spelet". Det menar Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.


Pojkar och män är överrepresenterade i brottsstatistiken, rapporterar Socialstyrelsen. Framförallt när det gäller våldsbrott.

År 2020 anmäldes 8 500 brott mot vapenlagen och 13 100 brott mot knivlagen. Brå rapporterar att bland de misstänkta för brott mot vapenlagen var 87,6 procent män. Bland de misstänkta för brott mot knivlagen var 92,8 procent procent män. 

– Det är för att det vi ser, de vi träffar, de vi stoppar, handlar ofta om killar. Ofta hamnar tjejerna mellan raderna. Tjejer har kommit undan hyfsat enklare än killar, säger Martin Lazar, kommunpolis med ansvar för det brottsförebyggande arbetet i Botkyrka, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har ändrat våra strategier och vår taktik. Nu kartlägger vi oftast individer. Vad har de för relationer? Vilka flickvänner har de? Vilka syskon har de? Bara för att öka möjligheten att upptäcka fler tjejer och killar som är indragna i kriminaliteten. 

Kriminella flickor: "Tar andra roller i gängen”

Det polisen märkt är att flickor i kriminella nätverk ofta tar andra roller i gängen än pojkarna.

– Självklart blir det så. Det blir inte den här offentliga och synliga rollen som vi är vana med. Tjejerna tar på sig uppdrag som inte vi möter dagligen. Det kan vara transport, eller att de bär på saker och ting som inte vi upptäcker, menar Martin Lazar. 

Genrebild. Foto: Emily Hellichius

Riskfaktorer för flickor

För flickor är en tidig pubertetsutveckling en riskfaktor för normbrytande beteende i ungdomsåren. 

En anledning till detta kan vara att flickor som tidigt kommer in i puberteten i högre utsträckning än andra flickor känner och beter sig som att de är äldre än vad de faktiskt är. Det leder i sin tur till att de exponeras för och uttrycker mer avancerade sociala beteenden. 

– Ofta är den direkta anledningen att flickorna är släkt med några pojkar och killar inom nätverk, eller att man blir ihop med killar som har kopplingar till kriminalitet. På det här sättet blir inkörsporten in i kriminaliteten mycket enklare för dessa flickor, säger Martin Lazar. 

Flickorna som hamnar i puberteten tidigt kommer ofta i kontakt med alkohol, sex och umgänge med äldre tidigare än andra flickor, vilket ökar risken för att hamna i fel umgänge. 

– Upptäckningsgraden när det gäller tjejer är väldigt svår för att tjejer vill fortfarande vara tjejer. De vill fortfarande vara “den fina” i relationen till kriminaliteten och man vill inte bli kallad för kriminell. Därför blir tjejerna smartare, och kan hålla uppe spelet på helt annat sätt jämfört med killarna, menar Martin Lazar. 

Genrebild. Foto: Emily Hellichius

Polisen: “Inga riktade insatser mot flickor”

Idag har polisen inga riktade insatser mot flickor som riskerar eller redan är indragna i kriminalitet. Men Martin Lazar menar att samhället måste ha en större förståelse för att även tjejer används och utnyttjas inom kriminaliteten.

– Jag ska vara ärlig, jag vet inte vad myndigheten generellt gör i stort, eller nationellt, för arbetet när det gäller rekryteringsprocessen mot flickor, säger Martin Lazar och fortsätter:

– Det är ett viktigt ämne. Det är väldigt viktigt att vi flaggar och lyfter frågan när det handlar om flickor, för det är ett stort mörkertal i det området. Vi har väldigt låga kunskaper kring flickor och deras involvering inom kriminaliteten. Lokalt har vi valt att ändra strategi. Att lägga lika mycket fokus på flickorna som på pojkarna kopplat till kriminaliteten.

Uppmaningen till samhället: “Fortsätt jobba med förutsättningar”

Martin Lazar tycker att det är viktigt att samhället jobbar för att barn och unga, flickor och pojkar, ska ha bra förutsättningar att inte hamna i kriminalitet. Där måste skolan samt vuxna i barnens liv kliva in. 

– Vi alla måste fortsätta jobba på förutsättningar, att hjälpa unga personer med svårigheter. Fortsätta identifiera avvikelser, som kan vara tydliga signaler på att de här individerna är indragna eller har ett stort intresse för kriminaliteten. Titta på släktskap, vänskap och förhållanden för att veta vilka de här flickorna umgås med, menar Lazar och fortsätter:

– Och självklart ska man samverka. När socialtjänsten, polisen, kommunen och skolan samarbetar för gemensamma mål kan vi identifiera vilka problem som finns. Vi måste hitta rätt åtgärder och hjälpa pojkar och flickor i svårigheter. 

Läs mer om forskning kring ämnet från Socialstyrelsen här och statistik från Brå här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Strejkvarsel på Heathrow

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.