Man skyller på att han sov vid sexuella övergrepp
Genrebilder. - Foto: Johan Nilsson/TT och Christine Olsson/TT

Döms för sexuella övergrepp – påstår att han sov och inte minns

En 28-årig man har dömts för sexuella övergrepp efter att ha förgripit sig på en kvinna efter en fest. Mannen själv hävdar däremot att han sov, medan tingsrätten utesluter att han har den så kallade diagnosen sexsomni.


I början av mars 2021, i en förort nära Stockholm, ska en kvinna och en 28-årig man ha suttit i en soffa tillsammans med en tredje person, efter en sammankomst hemma hos mannen. 

Kvinnan ska ha vaknat av att någon tog på henne

Enligt målsägandens utsaga hade hon druckit alkohol under kvällen, men hade goda minnesbilder. Hon berättar hur hon blev trött och la sig då ner i soffan, en bit ifrån männen, och somnade, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Hon berättar att hon sedan vaknade av att någon tog på henne. Den 28-årige mannen ska då ha legat tätt bakom henne, och hennes gylf var neddragen. Enligt kvinnan tog mannen henne innanför trosorna vid två tillfällen. 

Kvinnan uppfattade mannen som vaken och medveten, men hon såg inte om han hade öppna ögon. Mannen själv har däremot en annan förklaring. 

Skyller på att han sov – håller på att göra sömnutredning

Enligt domen som Nyheter24 har tagit del av uppger mannen att han var berusad då han druckit nästan en flaska vodka. Han menar att han råkade hamna bakom henne utan att tänka på det, och han påstår att han inte vet om han förde handen innanför kvinnans byxor. 

Han uppger att han fått berättat för sig att liknande händelser har hänt tidigare, att han varit närgången, tagit på och kramat kompisar. Detta ska ha hänt när han druckit alkohol och sovit med någon. Mannen berättar att han håller på att göra en sömnutredning, och att han har gått i sömnen som barn och fortfarande är aktiv i sömnen i form av att han bland annat pratar. 

Mannen döms – bedöms inte ha diagnosen sexsomni

Tingsrätten bedömer kvinnans berättelse och uppgifter som tillförlitliga, något som också stöds av sms-konversationer, enligt domen som Nyheter24 har tagit del av. 

En sakkunnig professor har konstaterat att alkoholpåverkan utesluter en medicinsk diagnos av så kallad "sexsomni". Mot denna bakgrund bedömer tingsrätten att han inte sov när han berörde kvinnan.

Mannen döms därmed för sexuellt övergrepp. Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst, och han ska även betala skadestånd till kvinnan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.