Fyra döms efter påskupploppen i Örebro.
Fyra döms efter påskupploppen i Örebro. - Foto: Kicki Nilsson/TT

Fyra män döms efter påskupploppen i Örebro – två utvisas

Fyra män döms av Örebro tingsrätt för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Två av männen utvisas.


Under påskhelgen utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. 

Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.

Fyra män döms för påskupploppen i Örebro

Örebro tingsrätt finner fyra män skyldiga för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms också för våld mot tjänsteman. Fängelsestraffen skrivs till mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen döms till utvisning.

Åklagaren yrkade i sin stämningsansökan på att de fyra tillsammans och i samförstånd med andra, okända, gärningsmän har angripit polisen med våld och hot om våld och skadat såväl polisfordon som polishundar.

"Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet", uppgav chefsåklagare Per-Erik Rinsell tidigare i ett pressmeddelande.

Männen kunde identifieras på filmer från platsen. Själva nekar de till brott.

Åklagaren sade under sin plädering i tingsrätten att han anser att straffen bör hamna någonstans mellan åtta och tio års fängelse, enligt Sveriges Radio P4 Örebro. Han ville även att tre av männen ska utvisas från Sverige.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

1 timme sedan
Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, säger åklagare Matthew Colangelo. Enligt försvarsadvokat Todd Blanche har Trump inte begått några brott. Det finns inget fel med att försöka påverka ett val, säger han.