Söndag 14 Aug
Stockholm

Fyra män döms efter påskupploppen i Örebro – två utvisas

Fyra döms efter påskupploppen i Örebro.
Fyra döms efter påskupploppen i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

Fyra män döms av Örebro tingsrätt för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Två av männen utvisas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under påskhelgen utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. 

Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.

Fyra män döms för påskupploppen i Örebro

Örebro tingsrätt finner fyra män skyldiga för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms också för våld mot tjänsteman. Fängelsestraffen skrivs till mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen döms till utvisning.

Åklagaren yrkade i sin stämningsansökan på att de fyra tillsammans och i samförstånd med andra, okända, gärningsmän har angripit polisen med våld och hot om våld och skadat såväl polisfordon som polishundar.

"Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet", uppgav chefsåklagare Per-Erik Rinsell tidigare i ett pressmeddelande.

Männen kunde identifieras på filmer från platsen. Själva nekar de till brott.

Åklagaren sade under sin plädering i tingsrätten att han anser att straffen bör hamna någonstans mellan åtta och tio års fängelse, enligt Sveriges Radio P4 Örebro. Han ville även att tre av männen ska utvisas från Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Norsk journalist greps av talibaner

Nya dåd i Mexiko – borgmästare ber om eldupphör

Publicerades: 2 timmar sedan

Stor dieselläcka i Wyoming

Publicerades: igår 20:57

Misstänkt bankrånare fick grävas fram

Publicerades: igår 20:18

Man skjuten i Lerum

Publicerades: igår 19:53

Mindre barn i drunkningstillbud

Publicerades: igår 19:53

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.