Fredag 12 Aug
Stockholm

Åklagaren om den misstänkte knivmannen i Visby: "Riktat mot psykiatrin"

Åklagaren om den misstänkte knivmannen i Visby: "Riktat mot psykiatrin"
Den 32-årige mannen som gripits misstänkt för att ha knivhuggit Ing-Marie Wieselgren riktade sig mot psykiatrin, enligt kammaråklagaren. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Den 32-årige mannen som gripits misstänkt för att ha knivhuggit Ing-Marie Wieselgren kan ha agerat under narkotikapåverkan och riktade sig mot psykiatrin. Det meddelar kammaråklagare Petra Götell under torsdagens pressträff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagen vid 14-tiden gick en man till knivattack mot 64-åriga Ing-Marie Wieselgren som fördes i ilfart till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. På sannolika skäl misstänkt för mordet står en 32-årig man.

Under en pressträff på torsdagen meddelar kammaråklagare och förundersökningsledare Petra Götell att Wieselgren var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes profil och långvariga engagemang i psykiatrin i Sverige. Ing-Marie Wieselgren var samordnare inom psykiatrin hos Sveriges kommuner och regioner.

Åklagaren om misstänkte mannens motiv: "Riktat mot psykiatrin"

Det finns uppgifter att han lider av psykisk ohälsa och att han utfört handlingen under narkotikapåverkan att dådet var "riktat mot psykiatrin".

– Det finns uppgifter om att den misstänkte har kopplingar till NMR, men det är inte fokus för utredningen, säger Götell.

– Det har förekommit spekulationer om vem mannen är, men det är inte något som vi kommer gå ut med med hänsyn till utredningen och alla inblandade, förklarar Götell vidare.

Kammaråklagaren uppger även att hon har för avsikt att begära den misstänkte gärningsmannen häktad, men att förhandlingarna i så fall kan inledas under fredagen.

Misstänkt koppling till NMR

Enligt uppgifter som Expressen och Aftonbladet publicerade på torsdagen har den 32-årige misstänkte mannen kopplingar till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han har skrivit för organisationens nättidning Nordfront vid flera tillfällen, skriver Expo. Åklagaren kopplar dock inte ihop dådet med NMR utan tror att det handlar om ett eventuellt missnöje med psykiatrin i Sverige.

– I nuläget så är det (NMR) inte fokus för utredningen men det bedöms och utreds tillsammans med andra myndigheter, säger åklagare Petra Götell.

Säpo vill inte kommentera om han är känd av dem sedan tidigare men säger att de bistår polisen i utredningsarbetet.

– Vi bistår med det som polismyndigheten behöver hjälp med. Vi har ett nära samarbete med dem och utbyter i princip dagligen information med varandra. Det gör vi även i dag, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

"Slutförs enligt plan"

Tidigare under dagen har polisen sagt att säkerhetsläget är oförändrat sen i går. Nu skriver de på sin hemsida att centrala Visby kommer att övervakas med drönare mellan klockan 13.00 och 18.00. Området omfattar främst färdvägen för Mångfaldsparaden som inleds klockan 15.00.

– Almedalsveckan kommer att slutföras enligt plan, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Enligt polisen pågår ett omfattande utredningsarbete med bland annat ett stort antal vittnesförhör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.