Juha Hynninen, 47, dog under ett ingripande i Stockholms tunnelbana.
Juha Hynninen, 47, dog under ett ingripande i Stockholms tunnelbana. - Foto: Privat, Janerik Henriksson/TT och Christine Olsson/TT

Juha, 47, dog när vakterna ingrep – mamman Kaija: "Kaos"

Juha Hynninen, 47, dödades i helgen när två ordningsvakter ingrep mot honom i Stockholms tunnelbana. Bägge misstänks nu för grovt vållande till annans död.
– Han var hjälpsam och kände alltid empati, säger 47-åringens mamma Kaija Hynninen till Nyheter24.


Det var under natten mot söndagen som Juha Hynninen, 47, dog i samband med ett ingripande vid Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm.

Enligt polisen ska 47-åringen ha uppträtt våldsamt mot personer på platsen och när två ordningsvakter ingrep mot honom ska han ha förlorat medvetandet. 

Livräddande åtgärder påbörjades, men Juhas liv gick inte att rädda.

Ordningsvakterna har släppts på fri fot

Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att de två ordningsvakterna ska ha tagit strypgrepp på Juha – något som ännu inte bekräftats av polis eller åklagare. 

Bägge ordningsvakter anhölls, misstänkta för grovt vållande till annans död, under söndagen. På måndagen förhördes ordningsvakterna, vilka båda nekar till brott, och utredningen fortsätter.

Kammaråklagare Lucas Eriksson är dock förtegen, särskilt vad gäller övervakningskamerorna som finns på tunnelbanestationen ifråga.

– Jag kommer inte att gå in på några detaljer kring det. Det finns filmmaterial, det stämmer, sade han till TT på måndagen.

Under tisdagen släpptes ordningsvakterna på fri fot. Läs mer om det här.

Juha Hynninens mamma om sorgen: "Kaos"

Juha Hynninens mamma, 74-åriga Kaija Hynninen, nåddes av dödsbeskedet på söndagen när två poliser knackade på hennes dörr.

– Allt känns upp och ner. Det är kaos. Det är kaos i mitt huvud, säger Kaija till Nyheter24 på tisdagen och fortsätter:

– När det händer en såhär tragisk händelse... Man kan verkligen inte planera livet.

"Hur kan de stämpla en människa som narkoman?"

Sedan händelsen har otaliga människor kontaktat Kaija Hynninen.

– Jag har fått så mycket stöd. Från privatpersoner, sådana som jag inte ens känner, berättar hon och konstaterar vidare att många också varit kritiska mot vaktbolaget CSG som de två ordningsvakterna jobbat för.

På söndagen uppgav nämligen CSG:s vd Pelle Johansson följande för Expressen:

– Utifrån den information vi har nu ska hjärtstoppet handla om hans narkotikapåverkan och inte vara kopplat till ingripandet.

Kaija ställer sig kritisk till uttalandet.

– Hur kan de stämpla en människa som de inte känner som narkoman? Jag är bergsäker att Juha inte var en narkoman. Jag känner mitt barn, säger hon och konstaterar att någon dödsorsak ännu inte blivit fastställd.

Kaija Hynninen: "Han var jätteomtyckt"

I stället vill Kaija Hynninen att sonen Juha ska bli ihågkommen som den skötsamma person han var.

– Han hade samma anställning i 21 år. Han var en jätteomtyckt person. Han har skött sitt arbete, har studerat och ordnat så att han fick ett bra yrke, säger Kaija till Nyheter24 och avslutar:

– Han tog ansvar. För familj. För jobbet. För omgivningen, alltså nära och kära. Han var hjälpsam och kände alltid empati. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor

En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan
Nationalparker, hamnar och motorvägar ligger under vatten efter omfattande översvämningar till följd av skyfall i flera östafrikanska länder.

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.