Tove, 21, hittades avliden i förra veckan.
Tove, 21, hittades avliden i förra veckan. - Foto: Missing People och Anders Wiklund/TT

Leif GW Persson om Toves död: "Omöjligen en planerad gärning"

Efter flera veckors letande hittades Tove, 21, avliden i förra veckan och två unga kvinnor sitter häktade misstänkta för människorov. Enligt Leif GW Persson är fallet unikt.
– Vi har aldrig haft ett liknande ärende, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.


Det var i mitten av oktober som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i centrala Vetlanda och efter omfattande sökinsatser hittades den unga kvinnan död under förra veckan.

Sedan tidigare sitter två unga kvinnor häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Leif GW Persson: "Aldrig haft ett liknande ärende"

De två kvinnorna, som var bekanta med Tove, gör fallet "unikt", uppger kriminologen Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon under söndagen. 

– Vi har aldrig haft ett liknande ärende med två såna här misstänkta vid den här typen av fall, säger han och förklarar vilka omständigheter som gjort att kvinnorna, vilka han kallar "smålandstöser", frihetsberövats.

– Anledningen till att de sitter häktade, det beror på att de är de sista som man kan koppla till Tove, plus att hennes telefon dyker upp i närheten av dem vid ett par mindre lyckade tillfällen. Plus vittnesmål från grannar som har hört mystiska ljud från lägenheten vid den kritiska tidpunkten på lördagsnatten när hon försvinner.

Brottsrubriceringen kan ändras 

Toves dödsorsak väntas fastställas under den kommande veckan.

– Har vi tur kan man, redan utifrån obduktionsresultatet, komma fram till en dödsorsak och skulle det då visa sig att hon med stor sannolikhet blivit mördad, då ändras den här rubriceringen från människorov till mord och brott mot griftefriden, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Kriminologen vill inte spekulera kring motiv, men uppger att det "omöjligen kan handla om en planerad gärning".

Nyheter24 har fått familjens tillåtelse att publicera Toves namn och bild.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Johan Macéus är en svensk programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Macéus.

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.