Mannen döms, mot sitt nekande, till sex månaders fängelse.
Mannen döms, mot sitt nekande, till sex månaders fängelse. - Foto: Johan Nilsson/TT och Stella Pictures

Man åkte fast med 250 kilo tobak i bilen: "Supertungt"

En man i 35-årsåldern har dömts till fängelse för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor efter att ha blivit påkommen med 250 kilo tobak i sin bil.


Det var när i mars i år som en man i 35-årsåldern stoppades av en polispatrull i småländska Hamneda. En av poliserna noterade hur mannens bil var "supertungt lastad".

"Fäljarna var helt nere och han såg plastsäckar inne i bilen", står det i polismannens vittnesmål i domen från Växjö tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Dömde mannen: "Vet inte om det är normalt"

I plastpåsarna hittade man 250 kilo tobak avsedd att användas i vattenpipor. På förpackningarna fanns ingen svensk varningstext, utan all text var på engelska och arabiska, vilket tyder på att den smugglats in i landet.

Mannen hävdar att han inte fört in tobaken i landet, utan att han fått dem som "pant" från en person som var skyldig honom 7 200 kronor.

"Tobaken var en garanti för skulden. När han fick sina pengar skulle personen som var skyldig honom pengar få tillbaka sina varor", uppger mannen, enligt domen.

Enligt mannen reflekterade han inte över varifrån tobaken kom ifrån eller den stora mängden.

"Han vet inte om det är normalt att ha sådana mängder, men han kan tänka sig att det är det", står i domen.

Mannen döms, mot sitt nekande, för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor på grund av den ansenliga mängden tobak. Straffpåföljden blir sex månaders fängelse.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!