Onsdag 30 Nov
Stockholm

Flicka blev påkörd av A-traktor – tonårspojke frias

Pojken frias efter olyckan.
Pojken frias efter olyckan. Foto: Johan Nilsson/TT

En 15-årig flicka blev påkörd av en A-traktor, vilket resulterade i brott på skallbasen, inre blödningar och bestående men. Tonårspojken som framförde fordonet, och som åtalats för vållande till kroppsskada, frias nu i Varbergs tingsrätt.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 25 februari i år som en flicka blev påkörd av en A-traktor på en parkeringsplats i Kungsbacka

Enligt åtalet, som Nyheter24 tagit del av, fick flickan "allvarliga skador i form av brott på skallbasen och inre blödningar i huvudet med hörselpåverkan som följd, skadat halskärl samt brott på skenbenet".

Åklagaren har menat på att pojken orsakat skadorna av oaktsamhet och att han därmed borde dömas för vållande till kroppsskada.

Pojken nekade till brott: "Körde över hennes fot"

Pojken, som nekat till brott, har själv uppgett att flickan, tillsammans med flera kompisar, stått i närheten av A-traktorn och att hennes fot "på något sätt" hamnat under däcket på fordonet.

"Han kände att han körde över något. Det var med höger däck. Det är en slutsats han drar att det var hennes fot som han körde över. Han vet inte hur det kom sig att han körde över hennes fot. Han vet inte hur hennes fot kom under däcket. Han tryckte då direkt på bromsen.", står i pojkens utsaga i domen från Varbergs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Flera vittnen var på platsen

Ett vittne på platsen, som inte har någon relation till varken pojken eller flickan, har uppgett att hon upplevt det som att pojken "skulle skoja eller låtsas köra på" flickan. 

"Han gasade upp lite för att sedan tvärbromsa men hann inte det så han körde på henne. NN träffades av fronten och hon ramlade bakåt och slog i huvudet.", står det i vittnets utsaga.

Ytterligare två personer, som är bekanta med både pojken och flickan, har sagt att flickan träffats av bilen eller ett av däcken när pojken kört från platsen "med ett 'hyfsat' kraftigt rattutslag".

A-traktorföraren frias från brott

Men Varbergs tingsrätt anser att inte att pojkens agerande når upp till en straffbar oaktsamhet, vilket krävs för att dömas för vållande till kroppsskada. Därmed frias pojken helt från brott och flickans begäran om skadestånd avslås.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.