Stockholm

Stoppades med 1 200 liter starköl – ursäkten: "Svärfar..."

Mannen döms för smuggling.
Mannen döms för smuggling. Foto: Johan Nilsson/TT och Lise Åserud/NTB/TT

En man i 30-årsåldern har dömts för smuggling efter att ha fört in bland annat 1 200 liter starköl och 95 liter cider i landet. I förhör har mannen uppgett att han inhandlat alkoholen till flera fester, samt att svärfar dricker "oerhört mycket".


Läs mer

Det var i september 2020 som mannen i 30-årsåldern stoppades efter en resa till Tyskland. Han hade då inte anmält 1 200 liter starköl, 95 liter cider, 18 liter vin och sex liter sprit till Tullverket.

Mannen själv, som vidgått omständigheterna men nekat till brott, menar att han inhandlat alkoholen till totalt sex fester och att alkoholen var för "privat bruk i familjen". 

"Han hade precis lämnat sin tidigare lägenhet när resan gjordes och bodde sedan en tid tillbaka hos sambons föräldrar. Hans svärfar drack oerhört mycket öl och även han, sambon och svärmodern drack en hel del öl. Sedan kom svärfars kompisar över ibland och drack öl", uppger mannen enligt domen från Helsingsborgs tingsrätt, vilken Nyheter24 tagit del av. 

Mannen döms för smuggling

Men i utredningen har det framgått, genom en mobiltömning, att mannen haft flera konversationer om försäljning av alkohol i samband med resan. Dessutom anser inte tingsrätten att mannens egna utsaga är trovärdig.

"NN:s berättelse om att han skulle bjuda bort alkoholen vid så många som sex olika fester, ännu helt oplanerade, framstår enligt tingsrättens bedömning dessutom som en uppenbar efterhandskonstruktion som kan lämnas utan avseende", skriver man i domen.

Mannen döms därför för smuggling och straffpåföljden blir 50 timmars samhällstjänst.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.