Männen döms för smuggling.
Männen döms för smuggling. - Foto: Johan Nilsson/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Bröder åkte fast med 554 liter öl i tullen: ”Skulle räcka till nyår”

Två bröder, i 45- respektive 60-årsåldern, har dömts för smuggling efter att ha fört in bland annat 554 liter öl och 126 liter cider i landet utan att anmäla det till Tullverket.


Det var i september 2021 som två bröder, i 45- respektive 60-årsåldern, stoppades av tullen i Helsingborg efter att ha anlänt med färja från Danmark. Männen hade innan dess varit i Tyskland.

I bilen påträffades en stor mängd alkohol: 47 liter sprit, 12 liter vin, 554 liter öl och 126 liter cider.

Påstod att alkoholen var för eget bruk

Den ene mannen uppgav att en del av alkoholen skulle konsumeras i samband med hans sons bröllop och att han skulle dricka resten själv eftersom hans alkoholkonsumtion "går upp under sommaren".

"Alkoholen skulle även räcka till nyårsafton", ska mannen ha uppgett i förhör, enligt domen från Helsingsborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Den andre mannen menar även han på att han skulle konsumera alkoholen själv, samt bjuda på den när han träffade hans bröder.

"Alkoholen han köpte var tänkt att räcka i tre eller fyra månader", står i mannens utsaga.

Döms till samhällstjänst

Men tingsrätten köper inte förklaringen, bland annat eftersom något datum för det sagda bröllopet inte fanns och eftersom den ene mannen mottagit flera Swish-betalningar i samband med tidigare resor till Tyskland.

Dessutom anser man inte att männens utsagor om den egna alkoholkonsumtionen går ihop.

"Båda har uppgett att de dricker mer under sommaren. Detta var dock i september", skriver tingsrätten i sin dom.

Bröderna döms därför för smuggling. Straffpåföljden blir 75 timmars samhällstjänst vardera.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.