Mannen döms till samhällstjänst för smuggling.
Mannen döms till samhällstjänst för smuggling. - Foto: Johan Nilsson/TT och Maja Suslin/TT

Man stoppades med 609 liter starköl i tullen: "En nödsituation"

En man i 70-årsåldern stoppades i tullen i Helsingborg med över 600 liter starköl och 81 liter sprit. Nu döms han för smuggling i Helsingsborgs tingsrätt.


Det var i oktober 2021 som en man i 70-årsåldern stoppades i tullen i Helsingborg efter en resa till Tyskland. 

I bilen hittades då 609 liter starköl och 81 liter sprit som inte anmälts till Tullverket och därmed bröt han mot villkoren för införsel av alkohol.

Förde in alkohol "som ett tack"

Mannen ifråga har vidgått de faktiska omständigheterna i fallet, men har förnekat brott. Detta med hänvisning till att 40 flak starköl varit avsedda för privat bruk och att "resterande mängd alkohol fördes in då han befann sig i en nödsituation", enligt domen från Helsingsborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av.

Mer specifikt har mannen hävdat att han köpt och fört in alkoholen i landet "som ett tack" till en man som han hade som sällskap till Tyskland. Detta eftersom denna person ska ha försett honom med ett boende i Sverige.

Vidare har mannen uppgett att han inte vetat vilka regler som gäller för införsel av alkohol.

Mannen döms till samhällstjänst

Men enligt Helsingsborgs tingsrätt har mannen agerat med likgiltighetsuppsåt i samband med införseln eftersom han inte kontrollerat huruvida införseln varit tillåten eller ej. 

Man anser inte heller att mannen kan fritas ansvar på grund av den påstådda "nödsituation" han befunnit sig då den, enligt rätten "inte utgör nöd".

Mannen döms därför till 75 timmars samhällstjänst för smuggling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.