Mannen döms till sex månaders fängelse.
Mannen döms till sex månaders fängelse. - Foto: Johan Nilsson/TT och Berit Roald/NTB/TT

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.


Det var med drygt två veckors mellanrum, under sommaren 2021, som en man i 65-årsåldern stoppades i tullen i Helsingborg med en minst sagt uppseendeväckande mängd alkohol efter resor till Tyskland.

Vid det första tillfället rörde det, enligt domen från Helsingborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, sig om 2 257 liter öl och 198 liter cider eller alkoläsk. I det andra fallet rörde det sig om 1 932 liter öl, 102 liter cider eller alkoläsk, 13 liter vin och 18 liter starksprit. 

Alkoholen påstods vara till fester och privat bruk

Mannen har vidgått att han, vid det första tillfället, fört in den tidigare nämnda mängden alkohol, men har menat på att den var avsedd för privat bruk och fester. Samtidigt har han inte kunnat uppge några datum eller några gäster som skulle komma till festerna. 

När det gäller det andra tillfället har mannen sagt att han köpt alkoholen åt en person, vilken han inte velat namnge, som planerat en firmafest. Han ska då inte fått veta vad som skulle handlas, utan "köpte så mycket öl och cider som han kunde lasta på sitt släp".

När det blev alkohol över efter den påstådda festen ska mannen ha fått denna eftersom personen "inte fick ha kvar alkoholen hemma för sin hustru".

Döms till sex månaders fängelse

Men tingsrätten köper inte mannens förklaring, utan menar på att den innehåller "flera märkliga och motsägelsefulla inslag". Bland annat anser tingsrätten att mängden alkohol inte kan vara avsedd för eget bruk. 

Man pekar också ut faktumet att man, vid en husrannsakan, hittat alkohol avsedda för den påstådda firmafesten hemma hos mannen som en märklig omständighet. Att han inte velat namnge arrangören för festen i fråga har också gjort uppgiften "omöjlig att kontrollera".

Mannen döms därför för två fall av smuggling. Straffpåföljden bestäms till sex månaders fängelse.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.