Mannen döms till sex månaders fängelse.
Mannen döms till sex månaders fängelse. - Foto: Johan Nilsson/TT och Berit Roald/NTB/TT

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.


Det var med drygt två veckors mellanrum, under sommaren 2021, som en man i 65-årsåldern stoppades i tullen i Helsingborg med en minst sagt uppseendeväckande mängd alkohol efter resor till Tyskland.

Vid det första tillfället rörde det, enligt domen från Helsingborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, sig om 2 257 liter öl och 198 liter cider eller alkoläsk. I det andra fallet rörde det sig om 1 932 liter öl, 102 liter cider eller alkoläsk, 13 liter vin och 18 liter starksprit. 

Alkoholen påstods vara till fester och privat bruk

Mannen har vidgått att han, vid det första tillfället, fört in den tidigare nämnda mängden alkohol, men har menat på att den var avsedd för privat bruk och fester. Samtidigt har han inte kunnat uppge några datum eller några gäster som skulle komma till festerna. 

När det gäller det andra tillfället har mannen sagt att han köpt alkoholen åt en person, vilken han inte velat namnge, som planerat en firmafest. Han ska då inte fått veta vad som skulle handlas, utan "köpte så mycket öl och cider som han kunde lasta på sitt släp".

När det blev alkohol över efter den påstådda festen ska mannen ha fått denna eftersom personen "inte fick ha kvar alkoholen hemma för sin hustru".

Döms till sex månaders fängelse

Men tingsrätten köper inte mannens förklaring, utan menar på att den innehåller "flera märkliga och motsägelsefulla inslag". Bland annat anser tingsrätten att mängden alkohol inte kan vara avsedd för eget bruk. 

Man pekar också ut faktumet att man, vid en husrannsakan, hittat alkohol avsedda för den påstådda firmafesten hemma hos mannen som en märklig omständighet. Att han inte velat namnge arrangören för festen i fråga har också gjort uppgiften "omöjlig att kontrollera".

Mannen döms därför för två fall av smuggling. Straffpåföljden bestäms till sex månaders fängelse.

/
Relaterat
Senaste nytt

Så kan militärpolisen hjälpa polisen – kommer göra trafikkontroller

Då är bästa tiden att sälja dina prylar på Blocket: "Riktigt hög aktivitet"

Har du några oanvända prylar liggandes hemma, samtidigt som det börjar eka lite tomt på bankkontot? Då kanske du funderar på att sälja dem på Blocket. Men det kan vara värt att välja tiden då du lägger ut annonsen med omsorg.

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Stina Nilsson är numera en av Sveriges bästa skidskyttar. Men vad vet du egentligen om den hemlighetsfulla längdåkaren som bytte sport? Här är allt du vill veta om pojkvännen, förmögenheten och det lyxiga huset.

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Stockholm: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Två anhållna för grovt vapenbrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.