Om den gröna lasern träffar ögat kan det ge allvarliga skador på näthinnan. Bilden är från ett annat tillfälle.
1 av 2
Om den gröna lasern träffar ögat kan det ge allvarliga skador på näthinnan. Bilden är från ett annat tillfälle. - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Vid två tillfällen de senaste fyra dagarna har polisbilar beskjutits med grön laser i Landskrona.
2 av 2
Vid två tillfällen de senaste fyra dagarna har polisbilar beskjutits med grön laser i Landskrona. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ny våg av grön laser-attacker

Det är olagligt att ens inneha grön laser. Ändå har en ny våg av beskjutning mot polisen sköljt över Landskrona.


Fyra attacker på fyra dagar
De senaste dagarna har både civila och ordningsmakt drabbats av gröna lasrar i Landskrona. Vid det första tillfället var det först en privatperson som fick lasern i nacken. När polis kom till platsen besköts även patrullbilen med grön laser. Detta resulterade i två olika anmälningar.

Den tredje anmälningen kom efter att en polisbil varit på rutinkontroll. Den fjärde efter att en väktare beskjutits med grön laser mot ögonen. Hans kollega körde honom till akuten med starkt obehag i ögat.

Enligt Ann Christin Jarlung är en femte anmälan på ingång.
LANDSKRONA. Minst fyra fall av beskjutning med grön laser har rapporterats på bara fyra nätter i skånska Landskrona - en femte anmälan är på ingång. Trots att laserpekarna är förbjudna blossar problemet upp gång på gång.

– Jag vet att det har förekommit tidigare men jag tror att det var ganska länge sen vi hade sådana här problem, säger Ann Christin Jarlung, informatör på polisen i nordvästra Skåne, till Nyheter24 om de senaste dagarna i Landskrona.

Pekarna med grön laser köps hur enkelt som helst via nätet (bland annat diskuteras flera köpställen på forumet Flashback) men är olagliga att ens inneha på allmän plats utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Tittar man direkt in i laserstrålen kan näthinnan få permanenta skador.

I fallet med Landskrona har det handlat om större gäng av ungdomar, cirka 15-20 stycken, som setts i samband med attackerna. Något som gör det svårt, om inte omöjligt, att fälla någon för brottet som rubriceras som försök till grov misshandel.

– Det är svårt att se vem som håller i pekaren, både för att det varit så många ungdomar och för att man ju inte kan titta direkt in i strålen, säger Jarlung.

Polisen vill vapenklassa

Rikspolisstyrelsen krävde 2009 att den gröna lasern skulle vapenklassas och menade att det pågick en process både i Sverige och i EU om att så skulle bli fallet. Detta har dock ännu inte hänt.

Den gröna lasern har en annan våglängd än den vanliga röda och upplevs därför som betydligt starkare för ögat.

De senaste åren har laserattacker mot polis och räddningstjänst blivit allt vanligare men även beskjutning mot civilt flyg har blivit mer frekvent förekommande.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.