En sommarstuga som har brunnit i Ystad under sommaren, en av stadens åtta anlagda bränder.
En sommarstuga som har brunnit i Ystad under sommaren, en av stadens åtta anlagda bränder. - Foto: Scanpix

Ny pyroman gripen i Ystad

Sommarens anlagda bränder i Ystad kan vara på väg att lösas upp. Natten till söndagen greps en 62-årig tysk gärningsman – i färd med att tända eld på Hamncafét i Ystad.


Pyromaner i Ystad
I sommar har Ystad drabbats av åtta anlagda bränder och polisen har i nuläget ingen annan misstänkt än den just gripne 62-åringen.

"Gryningspyromanen" Ulf Borgström, är känd för att ha hånat och gäckat Skånepolisen. Den 47-årige mannen har åtalats för grov mordbrand då han misstänkts satt eld på ett hyreshus i Ystad i december 2010. 

Borgström dömdes senare till åtta års fängelse för grov mordbrand. Förutom branden på Bollhusgatan i Ystad misstänks Borgström för ett flertal bränder runtom i Skåne.
YSTAD. Anlagda bränder har under sommaren blivit vardagsmat för invånarna i Ystad – åtta anlagda bränder har rasat i den skånska staden. Men strax innan klockan 04 natten till söndagen grep lokal polis en tysk 62-årig medborgare, som nu sitter anhållen, misstänkt för försök till grov mordbrand. Under måndagen kommer Ystad-polisen hålla en presskonferens om det inträffade, och Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i Ystad vill inte uttala sig allt för mycket i nuläget.

– Vi kommer att informera mer på pressträffen imorgon - då har vi mer på fötterna, säger Ewa-Gun Westford till Nyheter24.

Man vet inte hur länge 62-åringen har befunnit sig i Ystad, eller om det är han som ligger bakom sommarens åtta anlagda bränder i staden.

– Han är i nuläget bara misstänkt för lördagens brand, fortsätter Ewa-Gun Westford.

Vet ni om han har blivit dömd tidigare i Tyskland?

– Vi har skickat en förfrågan till tyska myndigheter och väntar på svar från dem.

Enligt Westford har polisen satsat mycket på spaning den senaste tiden, vilket gjorde att de kunde gripa mannen, sedan man "sett särkilda företeelser hos mannen " som ledde till gripandet.

Det har inte kommit några hot mot Hamncafét, så varför mannen ville tända på just där, kan inte Westford svara på, eller varför Ystad som stad har drabbats av en våg av anlagda bränder den senaste tiden.

– Hela Skåne är ju drabbat av anlagda bränder – det är inte bara Ystad.

Vad kommer att hända med mannen nu?

– Åklagare kommer ta upp fallet imorgon (måndag), och då finns det en möjlighet för mannen att få en försvarsadvokat.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om "Gryningspyromanen" Ulf Borgström som härjade i Skåne under flera års tid innan han förra året dömdes till åtta års fängelse för mordbrand. Nu är det många i Ystad som frågar sig om 62-åringen eller andra personer har blivit inspirerade av Borgström – i den utsträckning att de själva går ut och anlägger bränder.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskt nej till mer socialt i EU

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.