Den nya drogen heter 5-it och går att klicka hem på nätet.
1 av 2
Den nya drogen heter 5-it och går att klicka hem på nätet. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Folkhälsoinstitutet har lämnat in rapport till regeringen om att klassa 5-it som hälsofarlig.
2 av 2
Folkhälsoinstitutet har lämnat in rapport till regeringen om att klassa 5-it som hälsofarlig. - Foto: Lars Pehrson

Fortfarande laglig - drogen som hittats i 14 kroppar

Den nya nätdrogen, 5-it, har hittats i 14 obducerade kroppar. Drogen som fortfarande är laglig att beställa på nätet kommer bli klassad som en hälsofara, om Folkhälsoinstitutet får som de vill.


"Råkade hamna på intensiven efter intag av denna drog (endast små mängder benzo utöver det). Köpte 3g så det är vad jag max bombade i alla fall. Första bomben en måndag klockan 16:00, ambulansen hämtade mig runt 7 på onsdag morgon och vaknade sedan upp på sjukhuset morgonen på lördag efter att ha haft en respirator inkopplad i mig".

Det skriver användaren Gangstah4life92 på forumet Flashback

Tråden diskuterar en relativt ny drog som landat i Sverige. Den kallas i vardagligt tal för 5-it, tas oralt och ska ge ett ecstacyliknande, euforiskt rus. Problemet är bara den rapport som trillade in till Statens Folkhälsoinstitut för en månad sedan.

– Det vi fick veta är att 14 obducerade kroppar från olika delar av landet hade detta preparat i blodet, säger Sara Wall, utredare på Statens Folkhälsoinstitut, till Nyheter24

Att dödsorsaken ska ha varit enbart denna drog är inte säkert, men att den varit en bidragande anledning kan inte uteslutas. Därför har nu folkhälsoinstitutet skickat in en rapport till regeringen om att klassa 5-it som ett hälsofarligt preparat och därmed göra det brottsligt att sälja och inneha. 

– Så nu ligger det hos regeringen, säger Sara Wall.

Tills dess går det att klicka hem den nya nätdrogen via olika sajter som bland annat beställer preparatet från Kina. Dock har tullen redan nu rätt att beslagta och förstöra substanser som misstänkts vara 5-it. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.