Gängledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse.
1 av 2
Gängledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse. - Foto: Polisen / SCANPIX / Montage
Teckning inifrån rättssalen under rättegången mot Södertäljenätverket.
2 av 2
Teckning inifrån rättssalen under rättegången mot Södertäljenätverket. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Livstid för medlemmar i Södertäljenätverket

Långa fängelsestraff för Södertäljenätverket.


Näst största utredningen sedan Palmemordet

I och med onsdagens dom mot Södertäljenätverket påbörjas slutet på det som beskrivs som Sveriges näst största brottsutredning sedan mordet på Olof Palme - förundersökningen innehåller omkring 18 000 sidor. 

Målet har varit kostsamt - endast advokaternas arvoden tros ligga mellan 50 och 70 miljoner kronor. 

Onsdagens tingsrättsdom kommer dock med stor sannolikhet att överklagas till hovrätten där en slutgiltig dom då beräknas komma i början av 2013. 

Läs mer om Södertäljenätverket här

SÖDERTÄLJE. På onsdagen kom domen mot de tjugo åtalade i Södertäljenätverket

En av de två huvudmännen, gängledaren Bernard Khouri, döms till livstids fängelse för mord, anstiftan till mord, människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, olaga tvång och grovt rån.

Den andre - Abraham Aho, i media kallad "Torpeden", döms till tolv års fängelse för mord.

I ett pressmeddelande skriver Södertälje tingsrätt:

"Två tilltalade har frikänts, medan sexton tilltalade har dömts till långa fängelsestraff, alltifrån fängelse på livstid till fängelse på ett år och sex månader. Två unga tilltalade har dömts till sluten ungdomsvård ett år och fyra månader respektive två år. De personer, som ådömts fängelsestraff är också, med några undantag, kvar i häkte i avvaktan på att domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot dem.

Tingsrätten har funnit utrett i målet att det finns ett kriminellt nätverk i staden, som vanligtvis kallas Södertäljenätverket, men även syrianska brödraskapet förekommer som beteckning på gruppens medlemmar. Nätverket är hierarkiskt uppbyggt med en stark ledare i spetsen. Nätverkets huvudsakliga inkomster har kommit från illegal spelverksamhet och utpressning och motivbilden till de gärningar, som nu är föremål för tingsrättens dom, finns att hämta i kampen med en annan kriminell organisation, X-team, om herraväldet över den illegala spelmarknaden i Södertälje."

DET HÄR ÄR SÖDERTÄLJEMÅLET:

Gängkriget mellan X-team, som har kopplingar till Bandidos, och Södertäljenätverket trappades upp kring jul 2009 när en medlem ur X-team mördades på spelklubben Oasen. Polisen misstänkte Södertäljenätverket för att ligga bakom attacken.

I april 2010 kom hämnden för mordet. 

Två medlemmar ur Södertäljenätverket, 27 och 37 år attackerades av en mötande bil i en "drive-by". Gärningsmännen öppnade eld, troligen med automatvapnet Kalashnikov. Både 27 och 37-åringen sköts i huvud, armar och bröst. Båda skadades allvaligt.

Dubbelmordet på bröderna Moussa

I juli 2010 mördades Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa och hans bror Yaacoub. Bröderna sköts till döds. De befann sig på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje och avled på plats. En tredje person skadades.

Polisen misstänker att mordet var en hämndaktion - ledaren för X-team är bröderna Moussas bror Danny Moussa.

Växande gängkrig

Efter dubbelmordet på bröderna Moussa har Södertäljenätverket vunnit kriget mot X-team och lyckats styra den undre världen i Södertälje.

I april 2011 påbörjade polisen, tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, en massiv förundersökning, för att en gång för alla göra upp räkningen. Det resulterade i att fyra åklagare i november 2011 lämnade in ett åtal mot 20 personer. 

Rättegången inleddes i november 2011 och fortsatte fram till maj 2012, totalt pågick förhandlingarna i 62 dagar.

/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.