Sture Bergwall har friats för tre av åtta mord.
1 av 2
Sture Bergwall har friats för tre av åtta mord.
Göran Lambertz, före detta justitekanslern, tycker att Bergwall har oskyldigförklarats alldeles för lättvindigt.
2 av 2
Göran Lambertz, före detta justitekanslern, tycker att Bergwall har oskyldigförklarats alldeles för lättvindigt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Thomas Quick: "Lambertz är feg"

Före detta justitiekanslern Göran Lambertz hävdar att Thomas Quick har skyldigförklarats alldeles för lättvindigt.


Friats för tre mord

Så sent som i fredags kom beskedet om att Sture Bergwall frias för mordet på då elvaårige Johan Asplund. Beskedet från Sundsvalls tingsrätt var väntat efter att riksåklagaren i mars i år tagit beslut att lägga ner ärendet. 

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, slår nu tillbaka mot före detta justitiekanslern Göran Lambertz DN Debatt-artikel som riktar skarp kritik mot att Bergwall friats. Enligt Lambertz ska Bergwall ha oskyldigförklarats alldeles för lättvindigt då han hävdar att i minst två av de fall som Bergwall friats för, ska de finnas "övertygande bevisning" mot honom. 

"Det behöver klaras ut vad som gick snett, när och varför", skriver han på DN Debatt.

På måndagsmorgonen väljer Bergwall att svara på anklagelserna via sin blogg:

"Göran Lambertz är feg. I sin DN-debatt artikel idag listar han i fem punkter den “starka bevisningen” utan att tala om vilka fall det gäller. Att det är Theresefallen i de två första punkterna vågar han inte säga och inte heller att det är Johan Asplund-fallet i punkt tre och fyra. I båda dessa fall har jag fått frikännande domar. Det femte fallet han skriver om är mordet på Gry Storvik i Norge."

Sture Bergwall har sedan tidigare friats för tre av de åtta mord han dömts för. 2008 tog han tillbaka sina erkännande och kan snart frias för fler mord.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.