Har du fått hem ett brev som säger att du ska betala för nedladdning av porr? Då är det troligtvis en bluff som flera tusen svenskar har råkat ut för.
1 av 2
Har du fått hem ett brev som säger att du ska betala för nedladdning av porr? Då är det troligtvis en bluff som flera tusen svenskar har råkat ut för. - Foto: MATT HOUSTON / AP / SCANPIX
2 av 2

Svenska porrsurfare lurade på miljonbelopp

Bedragarna har hittills kommit undan med miljontals kronor. Trots det har polisen endast mottagit ett fåtal anmälningar: "Inget man skryter om för frugan".


Betalar för att "slippa åtal"

I breven som skickas ut av bedragarna står det att mottagaren laddat ner pornografi och att vederbörandes ip-adress blivit spårad. 

För att slippa åtal måste mottagaren betala allt ifrån några hundralappar till flera tusen kronor.

Företagen som skickat ut breven har bland annat gått under namnen Arcade och Arcad, enligt SVT Rapport. 

INTERNET. Allt fler svenskar luras att betala falska böter för att ha laddat ner porr olagligt.

Nu misstänker myndigheterna att personer både i Sverige och utomlands ligger bakom bedrägeriet. Detta efter att polisen spårat ett konto med miljontals kronor till Lichtenstein, skriver SVT Rapport.

De flesta svenskar är inte alltför öppna med sina porrvanor - vilket kan vara en av anledningarna till att antalet anmälningar är relativt få i jämförelse med pengarna som återfunnits. Det tror åtminstone Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Stockholmpolisen.

– Eftersom det står i brevet att man laddat ner porrfilm så blir det mycket känsligt och det är inget man vill skryta om för frugan, säger han till SVT Rapport.

Än så länge har polisen inte gripit någon, men man har misstankar mot flera personer i Schweiz, Lichtenstein och i Sverige.

Mellan 1 500 och 3 000 svenskar har betalat in pengar till det konto som spårats av myndigheterna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!