"Jag känner folk som rånat ihop 100 miljoner och kommit undan"

- 29/09/2012, 10:37 -
Rån i Finnland, Adalli
1 av 3

Anders Adali, 34, rånade värdetransporter på fritiden.

Foto: Privat

Så lever han idag efter rånet.
2 av 3

Han vill inte berätta om han blivit rik på rånen, men säger att han vunnit på lotto några gånger.

Foto: Privat

Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag.
3 av 3

Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag.

Foto: Privat

Den tidigare rånaren Anders Adali om livet efter fängelsestraffet, hur mycket ett värdetransportrån kostar och om sin kommande bok.
– Jag vet folk som sammanlagt rånat över 100 miljoner kronor.

STOCKHOLM. Under en tioårsperiod levde småbarnspappan Anders Adali, 34,ett till synes vanligt liv. Hankörde Volvo och arbetade bland annat som sjukvårdsbiträde och butikschef. Men han bar hela tiden på en hemlighet –efter arbetstid rånade han värdetransporter tillsammans med några av Sverigesmest erfarna rånare.

Han vill inte gå in på hur många rån det blev, men säger attdet kunde vara allt från ett per år till ett i månaden. Och under alla dessa årvar han aldrig misstänkt för något av rånen.

– Man får ju för sig att man är ostoppbar ett tag.När man väl inte åker fast så hamnar man i en ond cirkel, en riktig sunkig cirkel,säger Adali när Nyheter24 träffar honom i Sturegallerian i Stockholm.

I början av 2000-talet drabbades Sverige av ett flertal värdetransportrån. Säkerheten var undermålig samtidigt som flera rånargrupper hunnit specialisera sig på den här typen av rån. Polisen försökte stoppa dem – men var oftast för många steg efter.

–  Det här kan låta illa, men visste man vad man gjorde innan, efter, med bevis och allting; när du hade så mycket kontroll du bara kunde ha – då var det minimal risk att åka fast.

Men år 2007 tog dubbellivet slut. Adali greps och dömdes förett värdetransportrån i Finland. Straffet blev sju års fängelse. Men det kundeha varit betydligt värre.

– Tankarna som snurrade i huvudet var ”är det kört nu?”. En av poliserna somtog mitt dna-test log och sade ”nu ska vi se vad vi har på dig”. Det var ettorosmoment ända fram tills jag släpptes. Men det gick ju uppenbarligen bra.

Hur många rån skullede ha kunnat satt dit dig för?

– Inga verkar det som haha. Nej, det vill jag inte säga. Några stycken kanske.

Efter tre och ett halvt år i finskt fängelse och några månader på en anstalt iMariefred släpptes Adali. Då var han fast besluten att satsa på familjen och enkarriär som författare.

2011 släppte han boken Pengar, pengar, pengar som skrevs under tio dagar ifängelset och handlar om honom själv och livet som värdetransportrånare. Snartkommer boken Svenska rånare och Adali menar att han nu lagt kriminalitetenbakom sig. Men han riskerar fortfarande att åka in igen. Kriminalvården vill att Adali ska avtjäna ännu ett år av sitt straff

–  Jag är trött på skiten. Jagmissade hälften av mina barns uppväxt för att jag var girig och villeha pengar hela tiden.

Du skriver att dutidigare kom till en punkt då du kände att du skulle sluta med brott. Sedan komdu på dig själv med att planera nya rån. Kan det hända igen?

– Nej, boken var också ett sätt att stoppa mig själv.Jag skrev ju boken för att säga ”här är jag, jag har gjort det här”. Då kan manju inte göra något mer. För jag levde ett liv innan som om jag inte var enrånare.

Har du kommit över stora summor pengar under de här åren?

– Nej, jag har vunnit på lotto några gånger, men jag skulle säga att jag är mer rik på kärlek, säger Adali och skrattar.

Okej, men hur mycket kan man få in på dehär rånen?

– Det är olika. Tar du en bankomatpåfyllning är det 2,4miljoner, tar du en värdedepå kan det vara 30 till 40 miljoner Av de jagintervjuat till kommande boken kan jag säga att det finns allt från snubbar som gjortmax sex, sju miljoner till snubbar som har gjort summor jag inte ens villnämna, men de är större än de summor som stått i tidningarna. 

Är du unik i det att du rånat under enså lång period utan att åka fast?

– Nej, nej, det är jag definitivtinte. Jag vet folk som sammanlagt rånat över 100 miljoner kronor tillsammansoch de har inte blivit dömda. Kanske för andra saker, men inte för de 100miljoner kronorna. Det har ju varit hundratals värdetransportrån genom åren ochdet är knappast hundratals med domar på dem.

Adali betonar att det kostar på att ha den livsstil sområnarna oftast har. Det är dyra klockor, båtar och semestrar och för de allraflesta tar pengarna alltid slut. Efter restauranginköpen och efter jordenrunt-resorna är man tvungen att sätta sig ner och planera ännu ett rån. 

– Det finns de som investerat pengarna rätt och kan leva på dem. Men det ärinte många, det är därför det rånas hela tiden. 

Du vill inte gå in påhur mycket pengar du har, men hur mycket pengar har du som mest spenderat pånågonting?

–  Jag kunde bränna en kvarts mille på en månadssemester. Sedan har jag köpt några bilar som en Volvo och så, men man köper ju inga värstingbilar, säger Adali.

Kan du få dåligt samvete över vad du utsatt vakter för genom åren? 

– Man tänker ju självklart på det. Men jag vet att jag aldrig skadat någonfysiskt, kanske psykiskt. Men inte så hårt som en del andra. Lite ångest harman ju, men man förtränger bort det om jag ska vara ärlig. Det är ju mångasaker som är helt bortblåsta.