De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks.
1 av 2
De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Agnetha Hilding Qvarnström.
2 av 2
Agnetha Hilding Qvarnström. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Hovrätten ogillar "terror-
åklagarens" Vilks-åtal

Enligt åklagaren skulle männen mörda konstnären Lars Vilks. Enligt både tingsrätt och nu hovrätt bröt de dock bara mot knivlagen.


Den tunna bevisningen

I sin stämningsansökan tog åklagaren framför allt upp bevisning som att männen burit varsin kniv när de gripits, att de försökt både köpa och sedan hyra en bil samt anteckningar som Hilding Qvarnström menar var en "brottsplan".

Dessutom hade de programblad till konstutställningen på Röda sten i Göteborg till vilken Vilks bloggat om att han skulle komma (dock inte dagen när männen greps).

Utöver detta spelades till exempel ljudmaterial från självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att upp i rätten för att styrka den allmäna hotbilden som finns mot Vilks.

På måndagen meddelade Hovrätten för västra Sverige att de tre män som åtalades för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks endast fällts för brott mot knivlagen. Hovrätten gick därmed helt på tingsrättens linje i vad som är ett nytt misslyckande för åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

Trots att både tingsrätt och hovrätt konstaterat att det finns flera omständigheter som är besvärande för de tre männen har det inte gått att bevisa att de skulle mörda Vilks.

"Hovrätten slår dock fast att det inte finns något konkret som binder dem till åklagarens påstående om att de avsett att ta livet av målsäganden. Även om hovrätten menar att de inte hade varit främmande för att bruka visst våld mot målsäganden så är det inte ställt utom rimligt tvivel att de hade bestämt sig för att beröva denne livet. Därför ogillas åtalet", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Greps för terrorbrott

Agnetha Hilding Qvarnström har fått utstå hård kritik för åtalet, bland annat från författaren och journalisten Jan Guillou.

Männen greps först för förberedelse till terroristbrott men rubriceringen ändrades senare. Trots det var det ändå Säpo som skötte utredningen.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Talman avgår efter hyllning till naziveteran

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier. Det visar forskning, som kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder X, tidigare Twitter, rapporterar tidningen Journalisten.

Amazon stäms för konkurrensbrott

USA:s konkurrensmyndighet FTC stämmer Amazon. Näthandelsjätten anklagas för att på flera punkter ha utnyttjat sin monopolställning till att undergräva konkurrensen på marknaden.

Tierp: Polisen rapporterar om misshandel

"Man misshandlad, Tierp.", skriver polisen på sin hemsida.

Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

Nordkoreas FN-ambassadör varnar för att Koreahalvön står på gränsen till ett kärnvapenkrig. Anledningen skulle vara att USA och Sydkorea skapat ett fientligt klimat.

Trollhättan: Polisen rapporterar om olaga frihetsberövande / människorov

1 timme sedan
"Fem män mellan 20-30 år anhållna misstänkta för människorov i Trollhättan.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.