Måndag 26 Sep
Stockholm

Hovrätten ogillar "terror-
åklagarens" Vilks-åtal

De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks.
1 av 2
De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Agnetha Hilding Qvarnström.
2 av 2
Agnetha Hilding Qvarnström. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Enligt åklagaren skulle männen mörda konstnären Lars Vilks. Enligt både tingsrätt och nu hovrätt bröt de dock bara mot knivlagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den tunna bevisningen

I sin stämningsansökan tog åklagaren framför allt upp bevisning som att männen burit varsin kniv när de gripits, att de försökt både köpa och sedan hyra en bil samt anteckningar som Hilding Qvarnström menar var en "brottsplan".

Dessutom hade de programblad till konstutställningen på Röda sten i Göteborg till vilken Vilks bloggat om att han skulle komma (dock inte dagen när männen greps).

Utöver detta spelades till exempel ljudmaterial från självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att upp i rätten för att styrka den allmäna hotbilden som finns mot Vilks.

På måndagen meddelade Hovrätten för västra Sverige att de tre män som åtalades för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks endast fällts för brott mot knivlagen. Hovrätten gick därmed helt på tingsrättens linje i vad som är ett nytt misslyckande för åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

Trots att både tingsrätt och hovrätt konstaterat att det finns flera omständigheter som är besvärande för de tre männen har det inte gått att bevisa att de skulle mörda Vilks.

"Hovrätten slår dock fast att det inte finns något konkret som binder dem till åklagarens påstående om att de avsett att ta livet av målsäganden. Även om hovrätten menar att de inte hade varit främmande för att bruka visst våld mot målsäganden så är det inte ställt utom rimligt tvivel att de hade bestämt sig för att beröva denne livet. Därför ogillas åtalet", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Greps för terrorbrott

Agnetha Hilding Qvarnström har fått utstå hård kritik för åtalet, bland annat från författaren och journalisten Jan Guillou.

Männen greps först för förberedelse till terroristbrott men rubriceringen ändrades senare. Trots det var det ändå Säpo som skötte utredningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.