Måndag 26 Sep
Stockholm

Nu avgörs värdetransportrånarens öde

Anders Adalis fall tas upp i högsta förvaltningsdomstolen.
1 av 3
Anders Adalis fall tas upp i högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Nyheter24 Henrik Eriksson
Under en tioårsperiod rånade Adali värdetransporter utan att åka fast. Nu vill han satsa på en karriär som författare.
2 av 3
Under en tioårsperiod rånade Adali värdetransporter utan att åka fast. Nu vill han satsa på en karriär som författare. Foto: Foto: Privat
Anders i kläderna som en gång var hans arbetskläder.
3 av 3
Anders i kläderna som en gång var hans arbetskläder. Foto: Foto: Privat

Kriminalvården vill att han ska avtjäna ett år till i fängelse. Den dömde värdetransportrånaren Anders Adali vill bli friad. Nu tas fallet upp i högsta förvaltningsdomstolen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Läs mer

Nyheter24 har tidigare intervjuat Anders Adali om livet som värdetransportrånare och nya författarkarriären. Läs intervjun här.

– Jag vill ha mitt liv tillbaka. Jag kan inte starta mitt nya liv förrän det här är klart. I tio månader har jag levt med vetskapen om att jag kan åka in när som helst, säger Anders Adali till Nyheter24.

2007 dömdes Adali, 34, till sju års fängelse för ett värdetransportrån i Finland. Efter tre och ett halvt år i finskt fängelse skulle han släppas eftersom finska regler gör gällande att en person som aldrig dömts tidigare blir fri efter halva tiden.

Men med bara två månader kvar av straffet flyttades Adali till Sverige där man släpps efter två tredjedelar av straffet. Efter fyra månader i fängelse fick han rätt av förvaltningsrätten och släpptes. Förvaltningsrätten menade att han inte kan få ett strängare straff bara för att han flyttas till Sverige.

"Jag vill ha mitt liv tillbaka"

Men Kriminalvården överklagade till kammarrätten och fick rätt. Adali skulle avtjäna ett år och två månader längre tid i Sverige än mot vad han skulle ha avtjänat i Finland. Kammarrätten menar att Adalis straff inte blir strängare för att reglerna för villkorlig frigivning ser annorlunda ut. 

Nu tas fallet upp i högsta förvaltningsdomstolen.

– Äntligen. Det här är ett unikt fall. Får jag rätt blir jag friad och får skadestånd och annars får jag sitta ytterligare ett år i fängelse, säger Adali.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.