Den 28-årige spårtjuven åtalas för två grova stölder.
1 av 5
Den 28-årige spårtjuven åtalas för två grova stölder. - Foto: Foto: Scanpix/Montage
Övervakningsbilderna visar när mannen hoppar ner på spåren.
2 av 5
Övervakningsbilderna visar när mannen hoppar ner på spåren. - Foto: Efterlyst/TV3
3 av 5
- Foto: Efterlyst/TV3
4 av 5
- Foto: Efterlyst/TV3
5 av 5
- Foto: Efterlyst/TV3

Spårtjuven åtalas för två fall av grov stöld

Den misstänkte spårtjuven åtalas för två fall av grov stöld. Polisen och åklagaren har inte kunnat knyta honom till flera brott. "Det finns ett tiotal fall till".


Motivet: "Inga pengar till mat"

Den 28-årige mannen visade stor ånger under 
häktningsförhandlingarna.

– Jag hade inte pengar till mat eller för att behandla mina skadade ben, sade han via tolk.

Han erkände de två grova stölderna förklarade att han drabbades av panik på t-banan och inte vågade hjälpa Johnny eftersom "folk skulle tro att det var han som knuffat ner honom på spåren"

STOCKHOLM. Den man som stal småbarnspappan Johnnys, 38, värdesaker och sedan lämnade honom medvetslös på tågspåren åtalas för två fall av grov stöld. Åklagaren yrkar även på utvisning ur Sverige.

Utredaren i fallet Dan Östman berättar att polisen inte lyckats knyta mannen till fler brott och åklagaren skickade in stämningsansökan under måndagseftermiddagen.

– Vi har inte kunnat knyta honom till fler brott än de två stölder det finns övervakningsbilder på. Det är ett av problemen med att hans bild visats upp för allmänheten. Vi har inte kunnat hålla fotokonfrontationer eftersom folk redan känner igen honom, säger Dan Östman, utredare vid Stockholmspolisen, till Nyheter24.

"Fått in mängder med tips"

Dan Östman berättar att polisen fått in hundratals tips och att mannen skulle kunna vara skyldig till ytterligare ett tiotal stölder. 

– Vi har fått in mängder med tips från offer och andra som säger att förövaren liknar den här mannen, men det räcker ju inte. Vi behöver teknisk bevisning. Det är baksidan om man visar upp en bild offentligt, man bränner alla andra broar, säger Östman

Lämnade Johnny medvetslös på spåren

Mannen har erkänt att det är han som syns på övervakningsfilmerna från två stölder i tunnelbanan – förutom den uppmärksammade stölden den åttonde september, även en stöld från en sovande man den 18 augusti. Mannen blev känd över hela Sverige efter att Efterlyst visat övervakningsbilder från en stöld på Sandsborgs t-banestation.

Bilderna visar hur mannen försöker stjäla från Johnny, 38, som slumrat till på stationen. När Johnny reste sig upp föll han ner på spåren och blev medvetslös. Då hoppade 28-åringen ner, tog hans värdesaker och lämnade Johnny på spåren. Några minuter senare kom tåget.

Johnny överlevde mirakulöst men har tvingats amputera delar av vänsterfoten och skadade sitt högerknä allvarligt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!