En kvinna förfalskade ett intyg genom att uppge en död läkare för att få bidrag.
En kvinna förfalskade ett intyg genom att uppge en död läkare för att få bidrag. - Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Förfalskade läkarintyg - doktorn var död

En kvinna som sökte bidrag skickade in ett intyg om att hon inte kunde arbeta. Problemet var bara att läkaren som "skrivit under" var död.


Fått bidrag tidigare

Kvinnan, som är i 40-års åldern har under flera år fått försörjningsstöd eftersom hon har varit sjukskriven. Senaste sjukintyget gällde till sommaren 2009 och var undertecknat av samma läkare från Malmö som hon senare använde sig trots att personen gått bort.

LANDSKRONA. En kvinna i 40-års åldern hade tidigare fått bidrag för att hon inte kunde arbeta. När hennes sjukskrivningsperiod för 2009 gått ut var det  dags att skicka in ett nytt intyg till individ- och familjeförvaltningen.

Hade dött

Intyget såg korrekt ut och utbetalningarna startade. 30 000 kronor hann kvinnan få, innan det uppdagades att läkaren som "skrivit på" intyget var död, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Intyget som kvinnan skickade in ska ha baserat sig på telefonsamtal som hon haft med läkaren i slutet av mars 2009. Men den här läkaren som kvinnan säger sig ha pratat med dog innan dess.

Åtalades

Kvinnan polisanmäldes och åtalades.

Till domstolen sa hon att hon haft kontakt med läkaren via telefon men den förklaringen är helt osannolik anser tingsrätten i Lund. Kvinnan har nu dömts för brukande av falsk urkund och bidragsbrott till villkorlig dom och 2000 kronor i dagsböter, skriver HD.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!