Programledaren och psykoterapeuten Eva Rusz ska hjälpa mannen i flera program i Radio 1.
Programledaren och psykoterapeuten Eva Rusz ska hjälpa mannen i flera program i Radio 1. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY

Mördade sin fru – får terapi i radio

Han mördade sin fru och dömdes till tio års fängelse. Nu ska mannen genomgå terapi i direktsänd radio ledd av programledaren och psykoterapeuten Eva Rusz.


STOCKHOLM. Mannen som är i 40-årsåldern ströp sin fru till döds och har nu släppts efter ett långt fängelsestraff. Barnen har sagt upp bekantskapen och han har ingen kontakt med familjen i dagsläget.

För att få hjälp att komma vidare i livet ska han nu genomgå en terapisession med psykoterapeuten Eva Rusz i Radio 1. Tillsammans med Rusz ska han diskutera sina känslor och upplevelser om tiden efter mordet och svårigheterna att integreras naturligt i samhället efter fängelsestraffet.

– Vi tänkte länge på lämpligheten innan vi tog beslutet att sända programmet. Men jag tror att det finns ett allmänintresse i att förstå vad som händer i huvudet på en människa som begår sådana här handlingar, säger Rusz till Metro. 

"Måste acceptera att han avtjänat sitt straff"

Terapin har godkänts av Socialstyrelsen och Rusz kommer att föra journal under samtalet. Hon är inte orolig över att få kritik, utan betonar att mannen sonat sitt straff och har samma rättigheter som alla andra.

– Jag tycker det är viktigt att vi skaffar oss kunskaper om hur vissa formas av sin barndom och olika upplevelser i livet. Att döda och att döda sin partner är oförlåtligt men vi måste acceptera att ett avtjänat straff innebär att man skall integreras ut i samhället igen, säger Rusz, i Radio 1.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!