OBS! Prästen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är endast avsedd som illustration.
OBS! Prästen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är endast avsedd som illustration. - Foto: Foto: Scanpix/Montage

Präst sexchattade med 17-årig ungdomsledare – frias

En präst från Vänersborg skrev att en 17-årig ungdomsledare var "sexig" och att han "längtade efter att kyssas". Nu frias prästen av hovrätten som går emot tingsrätten och anser att det inte rör sig om sexuellt ofredande.


Sexuellt ofredande

Sexuellt ofredande kan ge böter eller fängelse i högst två år. Den som beter sig på ett sätt som är "ägnat att väcka obehag eller ofreda en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet" gör sig skyldig till brottet.

De som döms för sexuellt ofredande har oftast tafsat på eller blottat sig för någon. Det kan även handla om "sexting" (sexchatt).

VÄNERSBORG. Hovrätten friar en 40-årig präst som i tingsrätten dömdes för sexuellt ofredande av en 17-årig flicka. Det var i juli 2011 som flickan anmälde honom för sexuellt ofredande.

Flickan arbetade då som ungdomsledare i en församling där prästen var verksamhetsansvarig. Under sommaren började prästen kontakta flickan på Facebook i allt större utsträckning. Han skrev att han såg på en fransk film med "snuskscener" och försökte leda in samtalet på sex.

Prästen har hela tiden nekat till brott

Han gillade hennes bilder och skrev i chatten att hon var "sexig", hade "fin kropp" och att han bläddrade i hennes album och "spanade in" henne. Prästen förklarade även att han "längtade efter att få kyssas".

Flickan svarade undvikande och tyckte att situationen var obehaglig. I förhör har hon förklarat att prästens agerande var kränkande. Prästen har erkänt att han skrivit de saker han anklagas för att ha skrivit, men han nekar till brott. 

Hovrätten: prästen saknade uppsåt

Tingsrätten valde att på flickans linje och dömde prästen för sexuellt ofredande. Hovrätten gör emellertid bedömningen att "agerandet inte har haft till syfte att reta hans sexualdrift och har inte varit ägnat att kränka flickans sexuella integritet. Han har vidare saknat uppsåt till att ofreda flickan".

När Nyheter24 kontaktar prästen förklarar han att den frikännande domen är en stor lättnad och att han hoppas att förtroendet för honom inte skadats. 

– Jag ångrar mig djupt och det var oklokt att det blev som det blev. Det är självklart högst olämpligt och jag är oerhört ledsen. 

Får inte komma tillbaka till kyrkan

Under rättsprocessen kom församlingen och prästen överens om att avsluta hans anställning. Men trots den frikännande domen är det enligt kyrkoherden inte aktuellt att prästen kan komma tillbaka till sin gamla tjänst.

– Nej, rättsväsendets bedömning är egentligen världslig. Det ska ändå hanteras inom kyrkans värld och han har ju gjort vad han har gjort oavsett om det är ett brott eller inte. Han kommer inte tillbaka, säger kyrkoherden till Nyheter24.

Den nu 18-åriga kvinnan berättar att saken nu är utagerad, men att hon anser att 40-åringen inte bör få arbeta som präst igen.

– Nej, det är absolut inte lämpligt efter det som har hänt, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.