Präst sexchattade med 17-årig ungdomsledare – frias

- 21/11/2012, 19:27 -
OBS! Prästen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är endast avsedd som illustration.

OBS! Prästen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är endast avsedd som illustration.

Foto: Scanpix/Montage

En präst från Vänersborg skrev att en 17-årig ungdomsledare var "sexig" och att han "längtade efter att kyssas". Nu frias prästen av hovrätten som går emot tingsrätten och anser att det inte rör sig om sexuellt ofredande.

VÄNERSBORG. Hovrätten friar en 40-årig präst som i tingsrätten dömdes för sexuellt ofredande av en 17-årig flicka. Det var i juli 2011 som flickan anmälde honom för sexuellt ofredande.

Flickan arbetade då som ungdomsledare i en församling där prästen var verksamhetsansvarig. Under sommaren började prästen kontakta flickan på Facebook i allt större utsträckning. Han skrev att han såg på en fransk film med "snuskscener" och försökte leda in samtalet på sex.

Prästen har hela tiden nekat till brott

Han gillade hennes bilder och skrev i chatten att hon var "sexig", hade "fin kropp" och att han bläddrade i hennes album och "spanade in" henne. Prästen förklarade även att han "längtade efter att få kyssas".

Flickan svarade undvikande och tyckte att situationen var obehaglig. I förhör har hon förklarat att prästens agerande var kränkande. Prästen har erkänt att han skrivit de saker han anklagas för att ha skrivit, men han nekar till brott. 

Hovrätten: prästen saknade uppsåt

Tingsrätten valde att på flickans linje och dömde prästen för sexuellt ofredande. Hovrätten gör emellertid bedömningen att "agerandet inte har haft till syfte att reta hans sexualdrift och har inte varit ägnat att kränka flickans sexuella integritet. Han har vidare saknat uppsåt till att ofreda flickan".

När Nyheter24 kontaktar prästen förklarar han att den frikännande domen är en stor lättnad och att han hoppas att förtroendet för honom inte skadats. 

– Jag ångrar mig djupt och det var oklokt att det blev som det blev. Det är självklart högst olämpligt och jag är oerhört ledsen. 

Får inte komma tillbaka till kyrkan

Under rättsprocessen kom församlingen och prästen överens om att avsluta hans anställning. Men trots den frikännande domen är det enligt kyrkoherden inte aktuellt att prästen kan komma tillbaka till sin gamla tjänst.

– Nej, rättsväsendets bedömning är egentligen världslig. Det ska ändå hanteras inom kyrkans värld och han har ju gjort vad han har gjort oavsett om det är ett brott eller inte. Han kommer inte tillbaka, säger kyrkoherden till Nyheter24.

Den nu 18-åriga kvinnan berättar att saken nu är utagerad, men att hon anser att 40-åringen inte bör få arbeta som präst igen.

– Nej, det är absolut inte lämpligt efter det som har hänt, säger hon till Nyheter24.