Måndag 27 Sep
Stockholm

Klädde ut sig till Hitler på halloween - riskerar fängelse

Polisen beslagtog delar av mannens kostym.
1 av 3
Polisen beslagtog delar av mannens kostym. Foto: SCANPIX
Det var ute på en lokal bar som en annan gäst reagerade på kostymen.
2 av 3
Det var ute på en lokal bar som en annan gäst reagerade på kostymen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Prins Harry uppmärksammades efter att han burit en kontroversiell kostym till Halloween 2005.
3 av 3
Prins Harry uppmärksammades efter att han burit en kontroversiell kostym till Halloween 2005. Foto: Faksimil YOUTUBE

En 24-åring klädde ut sig till den forne tyske nazistledaren och gick och festade. Då rasade de andra gästerna på klädseln och ringde polisen. Nu åtalas mannen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fick inte heta Hitler

Nyheter24 har tidigare skrivit om en 52-årig kvinna som ville lägga till "Miss Hitler Lennon" i förnamn.

Skatteverket sa nej till hennes önskan.

– Man får ta namn som Rausing, Bernadotte och von Rosen i förnamn. Då tänkte jag dra det till ytterligheter genom att heta Miss Hitler Lennon i förnamn. Båda är döda och ingen är adlig så jag tänkte att det kan inte vara annat än en liten fråga till Skatteverket, sa hon till Nyheter24 då.

JÖNKÖPING. Det var lördagen den 3 november som en 24-årig jönköpingsbo klädde ut sig till nazistledaren Adolf Hitler och gick ut för att festa med sina vänner.

Åtalas för hets mot folkgrupp

Han ska ha haft på sig en uniform och armbindel med ett hakkors, skriver Jnytt. En annan besökare på baren ansåg att det inte var så lämpligt och kontaktade polisen som skyndade till platsen.

Väl där konfronterade de mannen som erkände armbindeln, men förnekade brott. Polisen beslagtog en del av mannens kostym under kvällen då de ansåg att den kunde väcka anstöt.

Nu har 24-åringen åtalats för hets mot folkgrupp, skriver Jnytt. I stämningsansökan står det:

"Hakkorset utgör ett meddelande som hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, framgår av stämningen."

Kungligheten klädde ut sig till nazist  

2005 fick en del av den kungliga familjen i Storbritannien stor uppmärksamhet. Prins Harry hade nämligen tagit på sig en skjorta med ett hakkors på när han skulle fira Halloween

Tidningen The Sun fick tag på ett fotografi från festen och hade det på sin första sida med rubriken "Harry the nazi". Prins Harry gick sedan ut och bad om ursäkt för sin klädsel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela