Söndag 19 Sep
Stockholm

TV3:s "Stalkers" polisanmält av "stalkers"

Programledarna Hasse Aro och Sanna Lundell.
Programledarna Hasse Aro och Sanna Lundell. Foto: Foto: TV3/Carl Thorborg / Carl Thorborg

Ett par som var med i TV3:s "Stalkers" har polisanmält programmet. Personerna kräver ersättning för att deras namn nämnts och för att bilder på deras bostad visats upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Programmet "Stalkers"

Varje år blir tiotusentals svenskar utsatta för någon form av förföljelse eller trakasserier. TV3:s "Stalkers" har träffat några av de svenskar som utsatts och fått sina liv förstörda. Programledarna Hasse Aro och Sanna Lundell spårar tillsammans med medarbetare upp de som stalkar och konfronterar dem i teve.

SKÅNE. Ett par som pekades ut som stalkers i TV3:s program "Stalkers" har polisanmält kanalen. Enligt anmälan vill de ha ersättning för att kanalen visat bilder på deras bil och bostad vilket gjort att grannar och vänner kunnat identifiera dem.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det kontroversiella teveprogrammet efter att en expert inom området riktat hård kritik mot programmet. 

– Risken är hög att offret sätts i fara eller att situationen blir farlig för den som konfronterar. En stalker anser ju att den har rätt, sa Susanne Strand, docent vid Mittuniversitetet och en av Sveriges ledande experter inom stalking, då.

Programledaren Hasse Aro är dock oförstående till polisanmälan.

– Det känns lite lustigt eftersom det i det här fallet var så att mannen bjöd in oss till sig. Min uppfattning är att han förstod vad det handlade om, säger Aro till Nyheter24.

Men har ni inget ansvar trots att han bjöd in er?

– Nej, det har vi inte. I nästan alla fall har vi gjort konfrontationerna på en allmän plats, men i det här fallet bjöd han in oss. Jag tycker till och med att vi inte hade behövt blurra hans ansikte.

Programmet har tidigare varit i blåsväder för att ha namngett en person som bodde i en liten by där igenkänningsfaktorn är relativt hög. Även i det fallet anser Aro att det var befogat. 

Nu går polisanmälan vidare till Justitiekanslern (JK). Paret som polisanmält kanalen uppger att de känner sig kränkta av sin medverkan i avsnittet. Wayne Seretis, presschef på MTG, håller inte med om att personerna pekats ut, utan menar att de anonymiserats i programmet.

– Vi har gjort ett bra program och vi har väl underbyggda fakta i programmet. Det är inte stalkarna som är offren i det här sammanhanget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela