En okänd hackare har fått många att rasa mot Japans rättssystem.
En okänd hackare har fått många att rasa mot Japans rättssystem. - Foto: AP/Scanpix

Hackare får japaner att rasa mot rättssystemet

I Japan döms 99 procent av alla som åtalas. På senare tid har rättssystemet fått hård kritik för ett antal fall där oskyldiga människor erkänt brott de inte begått. Och bakom protestvågen står en okänd hackare.


Varför erkännanden betyder allt

Till skillnad från rättssystem i västerländska länder, där man enbart behöver bevisa fakta, så lägger japanska domstolar stor vikt vid motivet till brottet. Rätten måste veta varför personen begick brottet och kunna bevisa det. Yoshiki Kobayashi, som arbetat som polis i över 25 år, förklarar varför erkännanden är så nödvändiga.

– Polisen i andra länder kan använda sig av infiltratörer, avlyssning och andra tekniker. I Japan är vi inte tillåtna att använde de metoderna så allt vi kan göra är att förlita oss på erkännanden.

"Jag kommer att attackera en grundskola och mörda alla barn innan sommaren är slut".

Hotet publicerades i juni på staden Yokohamas officiella hemsida. Men det ingen visste då var att det skulle bli starten för en enorm protestvåg mot det japanska rättssystemet.

Japan hyllas ofta för sin låga kriminalitet. Rättssystemet betonar starkt vikten av erkännande och omkring 90 procent av alla brottsfall som leder till dom bygger på erkännanden.

Två personer erkände näthoten

I 99 av 100 fall döms en person som åtalas för ett brott i landet. Statistiken är givetvis kontroversiell sedd med svenska ögon, men det var hotet mot skolbarnen som skulle komma att få en stor del av den japanska befolkningen att reagera på allvar.

Det grova hotet följdes av flera liknande hotinlägg mot kända personer i Japan – bland annat kejsarens barnbarn. Och efter en polisutredning greps fyra personer varav två erkände hoten efter långa förhör.

Problemet? Jo, den 9 oktober sändes ett mejl till advokaten Yoji Ochiai samt flera lokaltidningar. I mejlet förklarade en person att det var han eller hon som låg bakom näthoten – och absolut inte de som erkänt brotten.

Advokaten är inte förvånad

Personen hade genom ett virus lyckats ta kontroll över flera personers datorer och postade inläggen via dem. Syftet? Att visa hur det japanska rättssystemet fungerar i verkligheten.

Frågor började ställas bland stadens invånare. Varför erkänner oskyldiga människor brott de inte begått? 

Advokaten Yoji Ochiai var inte förvånad över erkännandena. Han har varit med om det många gånger förr.

– Men till skillnad från de tidigare fallen drabbade de här näthots-incidenterna vanligt folk som bara använde internet. Det skapade en rädsla och förståelse för att det här kan drabba vem som helst, säger Ochiai till BBC.

Satt 29 år i fängelse för brott han inte begick

Utrikesdepartementet har tidigare uppmärksammat den press misstänkta brottslingar i Japan utsätts för. Lagen ger polisen rätt att genomföra förhör utan advokatens närvaro, advokaten får inte se bevismaterial och förhören hålls ofta dag och natt – ibland tio timmar per dag.

En som upplevt det är Shoji Sakurai som spenderade 29 år i fängelse för ett rånmord han inte begick. Det tog honom ytterligare 15 år att få en domstol att erkänna hans oskuld.

– De förhörde mig dag och natt, uppmanade mig att erkänna. Efter fem dagar hade jag ingen mental styrka kvar så jag gav upp och erkände, förklarar han, och fortsätter:

– Det kanske är svårt för folk att förstå, men att upprepade gånger bli hårt ansatt – det är svårare än man tror.

De som erkände har släppts

Åklagaren Hiroshi Ichikawa, som fick sparken efter att ha mordhotat en misstänkt person, medger att de misstänkta är satta under massiv press under förhören. Än i dag ångrar han hur han fick en man att skriva på ett erkännande.

– Efter att jag hade grillat honom i åtta timmar fick jag honom att skriva på ett erkännande. Trots att han inte sa ett enda ord om det hela. Min chef pressade mig att få erkännande så jag tänkte att jag inte kunde gå hem utan det, säger Ichikawa till BBC.

Personerna som erkände näthoten har släppts. Polisen har inte lyckats gripa hackaren som avslöjade bristerna i Japans rättssystem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!