Maria hade levt under ständiga hot under en längre tid.
1 av 2
Maria hade levt under ständiga hot under en längre tid. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
I april 2011 mördades hon i sin lägenhet i Landskrona.
2 av 2
I april 2011 mördades hon i sin lägenhet i Landskrona. - Foto: Privat

17-årige brodern får fängelse för hedersmordet på Maria

Den 17-årige man som brutalt högg och skar ihjäl sin 19-åriga syster i Landskrona döms till åtta års fängelse. Tingsrätten slår fast att motivet till mordet var att återupprätta familjens heder.


Hedersmord

Hedersmord är ett mord på en familjemedlem eller släkting (oftast men inte alltid en kvinna) för att återställa familjens, klanens eller gruppens heder, som offret på något sätt anses ha vanärat.

"Livstid för en vuxen"

Tingsrätten gör bedömningen att våldet varit särskilt hänsynslöst och så allvarligt att en vuxen person hade dömts till livstids fängelse.

LANDSKRONA. Lunds tingsrätt har sedan tidigare konstaterat att 17-åringen är skyldig till mordet på sin 19-åriga syster i Landskrona den 23 april förra året. Rätten har fastställt att det var hederskulturen som fick honom att utföra dådet och att flera släktingar hade synpunkter på hur Maria levde sitt liv.

Under tisdagen fick 17-åringen sin dom: han döms till åtta års fängelse för mordet på Maria. Lunds tingsrätt valde alltså att gå på åklagarens linje fullt ut. Rätten skriver att brottet är så allvarligt att straffet, trots gärningsmannens unga ålder, inte kan bli annat än ett långt fängelsestraff.

17-åringens advokat yrkade på sluten ungdomsvård i 20 månader.

"Brutalt avrättad i sitt eget hem"

Maria hade återvänt till Landskrona efter att hon brutit upp från ett påtvingat äktenskap i Irak. Efter en lång tids hot hittades hon mördad i sitt hem den 23 april. Obduktionen visade att hon hade fått mer än 100 skador och att mördaren använt två knivar och en sax. Enligt åtalet har pojken huggit och skurit sin syster i huvudet, ryggen och magen. Han ska även ha skurit av henne luftstrupen.

– Jag har svårt att föreställa mig ett svårare mord. Hon har varit fysiskt svagare och blivit brutalt avrättad i sitt eget hem, en plats där hon ska känna sig trygg och säker. Och tittar vi på hennes skadebild, med motvärnsskadorna, så tyder handlandet från den tilltalade på en tortyrliknande och omfattande misshandel före mordet. Maria måste ha känt en oerhört stark smärta och ångest innan hon till slut avled, har kammaråklagaren Magnus Larsson tidigare sagt.

Har bedömts vara psykiskt frisk

Bevisningen mot 17-åringen har varit stor. Han greps utanför huset på mordkvällen, hans kläder var dränkta av blod och han hade knivskador på händerna. Den tekniska utredningen har dessutom visat att hans fingeravtryck fanns på ett av mordvapnen och att hans fotspår funnits utanför lägenheten.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider 17-åringen inte av någon psykisk störning. Han har under rättegången nekat till mord och förklarat att en okänd mördare trängt sig in i lägenheten och tagit livet av systern.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.