Torsdag 9 Dec
Stockholm

Regeringen vill se hårdare våldtäktslag

Med den nya lagändringen kan fler komma att dömas för våldtäkt.
1 av 2
Med den nya lagändringen kan fler komma att dömas för våldtäkt. Foto: Junge, Heiko/SCANPIX
Justitieminister Beatrice Ask vill ändra i lagen.
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask vill ändra i lagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen vill ändra i lagen så att fler fall klassas som våldtäkter. "Ringar in verkligheten bättre", säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inget krav på samtycke

Regeringen vill inte se något krav på samtycke till sex i lagändringen. Ask menar att det nya förslaget om "särskilt utsatt situation" gör samtycke tandlöst och överflödigt.

– Det är väldigt svårt att säkerställa hur ett samtycke skulle se ut. Vi har valt att i stället fånga in de här situationerna där man på grund av sin passivitet ändå har blivit utsatt för ett övergrepp, säger hon till Sveriges Radio.

Först när en person befinner sig i ett "hjälplöst tillstånd" kan ett sexuellt övergrepp betecknas som en våldtäkt. Det innebär att en passiv person som inte vågar säga emot i princip måste vara redlöst berusad för att gärningsmannen ska dömas för våldtäkt.

Det vill regeringen ändra på. 

– Den diskussion som har varit om hjälplöst tillstånd har delvis handlat om att man nog haft möjligheter att protestera. Genom att vi formulerat om det till särskilt utsatt situation – man vågade inte, kunde inte agera – men det är i varje fall en våldtäkt det är frågan om, ringar vi in verkligheten lite bättre, säger justitieminister Beatrice Ask till Sveriges Radio.

Vill se hårdare straff för fler brott

Kravet på "hjälplöst tillstånd" skrevs in i lagen 2005 och har sedan dess fått massiv kritik. Regeringen öppnar nu för att ändra formuleringen till "särskilt utsatt situation". I regeringens lagrådsremiss står det att någon som drabbas av "allvarlig rädsla" och av skräck inte gör motstånd också utsätts för våldtäkt vid ett övergrepp.

Regeringen vill även att straffet för grovt sexuellt övergrepp mot barn höjs från sex månaders fängelse till ett år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela