Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll".
1 av 2
Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll". - Foto: Junge, Heiko/SCANPIX
Enligt Svea Hovrätt ska det dock inte räknas som våldtäkt då syftet inte var sexuellt.
2 av 2
Enligt Svea Hovrätt ska det dock inte räknas som våldtäkt då syftet inte var sexuellt. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

"Otrohetskontroll" av flickväns underliv - ingen våldtäkt

En 28-årig man misstänkte att hans flickvän var otrogen. Då förde han in fingrar i underlivet för att kontrollera om hon var oskuld.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Hotade och slog flickvännen

Enligt Dagens Juridik präglades den 28-årige mannens förhållande av svartsjuka. När han dömdes första gången av Attunda tingsrätt var det för grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak då han under en längre tid hotat, ofredat och slagit sin fästmö.

Orsaken till "otrohetskontrollen" var att mannen misstänkte att kvinnan hade haft samlag med en annan man. 28-åringen hade då slitit av henne byxor och trosor och med tvång fört in sina fingrar i kvinnans underliv.

Den 28-årige mannen har inte gjort sig skyldig till våldtäkt eller sexualbrott, när han genomförde en "otrohetskontroll" på sin flickvän. 

Det anser Svea Hovrätt som ändrar tingsrättens brottsrubricering från våldtäkt till olaga tvång, skriver Dagens Juridik. 

Mannen får därmed sitt straff sänkt från två år och åtta månaders fängelse för bland annat våldtäkt till ett år och två månaders fängelse.

I domstolens beslut går det att läsa:

"Det är uppenbart att XX genom sitt handlande har kränkt YY:s sexuella integritet. XX och YY har dock lämnat samstämmiga uppgifter om att syftet med XX agerande var att kontrollera om YY hade varit otrogen med en annan man. Det är därmed utrett att XX inte har haft något sexuellt syfte med sitt agerande. Hans gärning kan därför inte anses ha haft en sådan sexuell prägel att den är att bedöma som en sexuell handling i brottsbalkens mening. Något ansvar för sexualbrott kan därför inte bli aktuellt."

/
/
stats