Se upp innan du använder WiFi på offentliga platser.
1 av 2
Se upp innan du använder WiFi på offentliga platser. - Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Kriminella nätverk har nämligen börjat använda trådlösa nätverk för att lyssna av smartphones.
2 av 2
Kriminella nätverk har nämligen börjat använda trådlösa nätverk för att lyssna av smartphones. - Foto: Scanpix

Kriminella avlyssnar din telefon på flygplatser

Snor information. Många personer förlitar sig på offentliga platsers trådlösa nätverk - det har de kriminella nätverken också börjat inse.


Affärer och flygplatser

De kriminella nätverken har insett att flygplatser är en samlingsplats för affärskommunikation. 

Många personer som reser kollar instinktivt av mobiltelefonen både innan och efter landning - speciellt inom affärsvärlden om det gäller en viktig affärsresa.

Se därför till att lita på de trådlösa nätverk du ansluter dig till. Nätverket kan mycket väl vara kriminellt.

Trådlösa nätverk på offentliga platser kan vara ett verktyg för kriminella nätverk och välorganiserade underrättelsetjänster, rapporterar SvD.

Genom att skapa ett nätverk och döpa det till ett trovärdigt namn kan angripare nämligen komma åt mejl och annan personlig information.

– Det finns redan klara belägg och bevis för att det förekommer på europeiska flygplatser. Men jag är fullständigt övertygad om att det också sker i Sverige eftersom det är så pass enkelt, säger David Lindahl, it-säkerhetsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI till SvD. 

Lagrar samtal

Trådlöst WiFi är inte det enda som smartphones-användare bör oroa sig för. 

En annan avlyssningsmetod går ut på att upprätta falska basstationer som snappar upp och lagrar både telefonsamtal och sms. Den falska basstiationen behöver inte vara större än att den kan placeras i bakluckan på en bil eller i en ryggsäck.

– Det kan inte påpekas tillräckligt många gånger att allt du gör via trådlöst tal, sms och mejl mycket väl kan läsas av andra som inte ska känna till informationen, säger Fortifikationsverkets säkerhetschef Henrik Thernlund, som varit med och mätt upp falska basstationer tidigare, till SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.