Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Otrohetskontroll" upp i Högsta domstolen

Högsta domstolen tar upp det uppmärksammade fallet.
1 av 2
Högsta domstolen tar upp det uppmärksammade fallet. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll".
2 av 2
Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll". Foto: Junge, Heiko/SCANPIX

En 28-årig man dömdes för olaga tvång efter att ha fört upp fingrarna i sambons underliv för att "kontrollera om hon varit otrogen". Nu ska fallet prövas av Högsta domstolen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Trodde att hon var otrogen

Orsaken till "otrohetskontrollen" var att mannen misstänkte att kvinnan hade haft samlag med en annan man. 28-åringen hade då slitit av henne byxor och trosor och med tvång fört in sina fingrar i kvinnans underliv.

Tingsrätten slog fast att den 28-årige mannen gjort sig skyldig till våldtäkt när han genomförde en "otrohetskontroll" på sin flickvän. Hovrätten fann däremot att gärningen var att bedöma som olaga tvång eftersom mannen inte hade något sexuellt syfte.

Nu har Högsta domstolen beslutat att pröva fallet. HD skriver i ett pressmeddelande att man ska ta ställning till vilken betydelse syftet med handlingen har för frågan om mannen ska dömas för sexualbrott eller för något annat brott.

28-åringen dömdes av tingsrätten till två år och åtta månaders fängelse för bland annat våldtäkt. Hovrätten sänkte straffet till ett år och två månaders fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela