Onsdag 21 Apr
Stockholm

Här är brottslingarnas bästa bortförklaringar för att slippa fängelse

Många försöker undkomma fängelsestraff.
1 av 3
Många försöker undkomma fängelsestraff. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Men bortförklaringarna är sällan skäl nog.
2 av 3
Men bortförklaringarna är sällan skäl nog. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Allt färre blir benådade.
3 av 3
Allt färre blir benådade. Foto: Annika af Klercker / SCANPIX

"Jag är rädd för kriminella". Så skrev en dömd brottsling i en nådeansökan till justitiedepartementet. Ny statistik visar dock att allt färre beviljas nåd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nådeansökningar

Nådeansökningar har tidigare varit ett sätt för brottslingar att få uppskov på fängelsestraffet. En ny lagrådsremiss kan dock stoppa det möjligheten redan i september i år.

–  Det här är ett led i regeringens övergripande arbete med att åstadkomma snabba, tydliga och konsekventa reaktioner på brott. Samtidigt effektiviseras Kriminalvårdens planering genom att beläggningen vid anstalterna bättre kan förutses, sa justitieminister Beatrice Ask tidigare i ett pressmeddelande.

Varje år skickar flera ångerfulla kriminella in nådeansökningar till justitiedepartementet i hopp om att slippa fängelse.

Bortförklaringarna är ofta lika kreativa som de är desperata. Men statistik från justitiedepartementet visar att det blivit allt svårare att få nåd.

– Det är väldigt svårt att få nåd, numera handlar det om ytterst ömmande fall som exempelvis cancer eller något annat förskräckligt tragiskt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Metro.

Regeringen vill ta bort uppskovsmöjlighet

Rädsla för kriminella, ett nytt jobb eller att man måste hämta sina barn på dagis hör inte till "ytterst ömmande fall". En av de senaste nådeansökningarna kommer från en skånsk gängledare som dömts för vapenbrott. I ansökan skriver gängledaren att han äntligen fått jobb efter flera års arbetslöshet.

Här är en lista över andra nådeansökningar:

"Jag är rädd för kriminella"

En ung tidigare ostraffad man dömdes till nio månaders fängelse för misshandel. Men han är nu ångerfull och oroad inför tiden i fängelset tillsammans med andra kriminella. ”Jag är nu otroligt ledsen och rädd och har ångest inför denna tid som väntar mig. Då jag aldrig har varit i kontakt med kriminella människor", skriver mannen i sin nådeansökan.

"Jag måste ta hand om min kiosk"

En kioskägare ville bli benådad från fängelse eftersom han måste ta hand om sin kiosk. ”En liten kiosk av denna typ är helt beroende av det engagemang som bara ägaren själv kan erbjuda”.

"Jag ångrar mig"

En lastbilschaufför dömd till tolvs års fängelse för grov narkotikasmuggling är djupt ångerfull i sin nådeansökan. ”Jag tänkte inte på konsekvenserna, det var bara pengarna jag tänkte på. Jag vill ha nåd så att jag kan vara nära min familj och gottgöra mitt misstag och lovar på heder och samvete att jag är en god människa”.

"Mina elever behöver mig"

En lärarinna dömdes till tio års fängelse för egenmäktighet med barn efter efter att ha fört ut dem ur Sverige. När fängelsestraffet skulle verkställas ville hon bli benådad eftersom konsekvenserna skulle bli förödande för hennes elever. 

"Måste ta min son till dagis"

Mannen som dömdes till fyra års fängelse för grov ekonomisk brottslighet ville undkomma fängelse eftersom varken han eller sonens mamma har någon som kan hämta sonen från dagis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela