Många försöker undkomma fängelsestraff.
1 av 3
Många försöker undkomma fängelsestraff. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Men bortförklaringarna är sällan skäl nog.
2 av 3
Men bortförklaringarna är sällan skäl nog. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Allt färre blir benådade.
3 av 3
Allt färre blir benådade. - Foto: Annika af Klercker / SCANPIX

Här är brottslingarnas bästa bortförklaringar för att slippa fängelse

"Jag är rädd för kriminella". Så skrev en dömd brottsling i en nådeansökan till justitiedepartementet. Ny statistik visar dock att allt färre beviljas nåd.


Nådeansökningar

Nådeansökningar har tidigare varit ett sätt för brottslingar att få uppskov på fängelsestraffet. En ny lagrådsremiss kan dock stoppa det möjligheten redan i september i år.

–  Det här är ett led i regeringens övergripande arbete med att åstadkomma snabba, tydliga och konsekventa reaktioner på brott. Samtidigt effektiviseras Kriminalvårdens planering genom att beläggningen vid anstalterna bättre kan förutses, sa justitieminister Beatrice Ask tidigare i ett pressmeddelande.

Varje år skickar flera ångerfulla kriminella in nådeansökningar till justitiedepartementet i hopp om att slippa fängelse.

Bortförklaringarna är ofta lika kreativa som de är desperata. Men statistik från justitiedepartementet visar att det blivit allt svårare att få nåd.

– Det är väldigt svårt att få nåd, numera handlar det om ytterst ömmande fall som exempelvis cancer eller något annat förskräckligt tragiskt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Metro.

Regeringen vill ta bort uppskovsmöjlighet

Rädsla för kriminella, ett nytt jobb eller att man måste hämta sina barn på dagis hör inte till "ytterst ömmande fall". En av de senaste nådeansökningarna kommer från en skånsk gängledare som dömts för vapenbrott. I ansökan skriver gängledaren att han äntligen fått jobb efter flera års arbetslöshet.

Här är en lista över andra nådeansökningar:

"Jag är rädd för kriminella"

En ung tidigare ostraffad man dömdes till nio månaders fängelse för misshandel. Men han är nu ångerfull och oroad inför tiden i fängelset tillsammans med andra kriminella. ”Jag är nu otroligt ledsen och rädd och har ångest inför denna tid som väntar mig. Då jag aldrig har varit i kontakt med kriminella människor", skriver mannen i sin nådeansökan.

"Jag måste ta hand om min kiosk"

En kioskägare ville bli benådad från fängelse eftersom han måste ta hand om sin kiosk. ”En liten kiosk av denna typ är helt beroende av det engagemang som bara ägaren själv kan erbjuda”.

"Jag ångrar mig"

En lastbilschaufför dömd till tolvs års fängelse för grov narkotikasmuggling är djupt ångerfull i sin nådeansökan. ”Jag tänkte inte på konsekvenserna, det var bara pengarna jag tänkte på. Jag vill ha nåd så att jag kan vara nära min familj och gottgöra mitt misstag och lovar på heder och samvete att jag är en god människa”.

"Mina elever behöver mig"

En lärarinna dömdes till tio års fängelse för egenmäktighet med barn efter efter att ha fört ut dem ur Sverige. När fängelsestraffet skulle verkställas ville hon bli benådad eftersom konsekvenserna skulle bli förödande för hennes elever. 

"Måste ta min son till dagis"

Mannen som dömdes till fyra års fängelse för grov ekonomisk brottslighet ville undkomma fängelse eftersom varken han eller sonens mamma har någon som kan hämta sonen från dagis.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.