Söndag 13 Jun
Stockholm

Pappa våldtog sin fru och sina tre döttrar – får sänkt straff

Pappan våldtog sin nioåriga dotter tio gånger förra året.
1 av 3
Pappan våldtog sin nioåriga dotter tio gånger förra året. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Göta hovrätt sänker tingsrättens straff till sex och ett halvt års fängelse.
2 av 3
Göta hovrätt sänker tingsrättens straff till sex och ett halvt års fängelse. Foto: Anna Hållams/Scanpix
När polisen inledde utredningen togs två gamla, nedlagda våldtäktsfall upp. Pappan dömdes för dem också.
3 av 3
När polisen inledde utredningen togs två gamla, nedlagda våldtäktsfall upp. Pappan dömdes för dem också. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Göta hovrätt sänker straffet för en 50-årig man som i tingsrätten dömdes till åtta års fängelse för att ha våldtagit sin fru och sina tre döttrar. Den yngsta dottern är bara nio år gammal och har våldtagits ett flertal gånger i sitt hem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bedöms vara frisk

Rättegången i tingsrätten tvingades avbrytas för att den 50-årige mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade senare att han inte bedöms vara psykiskt sjuk. Därför döms han nu till sex och ett halvt års fängelse.

GISLAVED. Grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt. Det var åtalspunkterna mot en 50-årig man som dömdes till åtta års fängelse av Jönköpings tingsrätt.

Men pappan överklagade domen och nu har Göta hovrätt sänkt fängelsestraffet till sex och ett halvt år – bland annat för att flera av brotten ligger långt tillbaka i tiden.

Våldtogs under hot och våld

Under en lång period har pappan våldtagit sin hustru och sina tre döttrar i Gislaved. Den yngsta dottern, blott nio år gammal, utsattes för minst tio våldtäkter i sitt hem under 2012. Mannen förgrep sig även på sin hustru tre gånger mellan 2010 och 2012. I samtliga fall rör det sig om våldtäkt under hot och våld.

När våldtäkterna utreddes togs även två gamla, nedlagda våldtäktsfall upp. De rör våldtäkter mot två av mannens nu vuxna döttrar. De menar att pappan våldtagit dem när de var sex och åtta år gamla.

Ska betala närmare en miljon i skadestånd

Göta hovrätt anser att mannen är skyldig till våldtäkterna mot hustrun och sina tre döttrar, men rätten menar att tingsrättens dom är för hård. 

"Med beaktande av brottens samlade straffvärde och av att brotten X och X ligger långt tillbaka i tiden anser hovrätten att fängelsestraffet ska bestämmas till sex år och sex månader", skrivs det i domen.

Mannens hustru får 125 000 kronor i skadestånd och döttrarna får 280 000 kronor vardera.

Kommentera
Kopiera länk
Dela