Söndag 13 Jun
Stockholm

Så kunde mannen frias – trots att hans sperma hittades i 16-åring

Före detta överåklagaren: "En mycket märklig dom". Nu kommer kritiken mot att en 35-årig man friats för våldtäkt mot en 16-årig flicka.
1 av 4
Före detta överåklagaren: "En mycket märklig dom". Nu kommer kritiken mot att en 35-årig man friats för våldtäkt mot en 16-årig flicka. Foto: SCANPIX NORWAY
Tingsrättens dom har överklagats till hovrätten.
2 av 4
Tingsrättens dom har överklagats till hovrätten. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Den 35-årige mannen friades från våldtäkt.
3 av 4
Den 35-årige mannen friades från våldtäkt. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kritiserar domen: "Det som hänt i en tidigare utredning är fullständigt irrelevant."
4 av 4
Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kritiserar domen: "Det som hänt i en tidigare utredning är fullständigt irrelevant.". Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ett av årets hittills mest uppmärksammade våldtäktsfall ska nu upp i hovrätten. Nu kan Nyheter24 berätta mer om den kritiserade domen och om den 16-åriga flickans historia.

– Det är en mycket märklig dom, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tingsrättens bedömning

Rättens förklaringar till den friande domen gäller Felicias trovärdighet, Facebookkonversationer, mannens trovärdighet samt att 16-åringen berättat en annan historia för sina vänner. Hennes trovärdighet tas upp i artikeln. Här är de andra punkterna:

Facebookchatt
Tingsrätten menar att tidpunkterna för Felicias Facebookkonversationer talar emot de tidsuppgifter hon lämnat i förhör om när våldtäkten ska ha ägt rum. Åklagaren menar att en 16-årig flicka lätt kan ta fel på tiden och att tiderna knappast är exakta. Till saken hör även att det den dagen slog om till sommartid samt att mannen haft månader på sig att fritt använda datorn efter anmälan. Advokaten anser att det är omöjligt att våldtäkten ska ha ägt rum under den tid som flickan angivit.

Ändrade berättelsen
Till en början berättade Felicia för sina vänner och polisen att hon drogats och sedan våldtagits. Något som senare visade sig vara en lögn. Åklagaren menar att flickan kommer från en hederskultur och att lögnen om att hon drogats kan förklaras med att hon ville ifrån alla frågor om egen skuld i det hela. Advokaten hävdar att flickan lämnat flera olika berättelser och att hon därför inte är trovärdig.

Mannen är trovärdig
Mannens berättelse har fått stöd av hans hustru och hans terapeut som båda anses vara trovärdiga. "Någon anledning att ifrågasätta dessa vittnesuppgifter har inte framkommit, varför X uppgifter i dessa delar måste godtas", skriver tingsrätten. Åklagaren menar att det hela är ett "strategiskt planerande" av mannen efter att flickan anmälde honom.

Flickans bakgrund

När Felicia var 15 år slog hennes skola larm om att det fanns misstankar om att hon for illa i hemmet. Senare polisanmälde socialnämnden hennes pappa för flera fall av misshandel. Det fanns även misstankar om att han planerade att gifta bort henne.

Förundersökningen lades ner på grund av bevisbrist men Felicias berättelser ledde till att hon omhändertogs enligt LVU (Lagen om vård av unga).

MELLANSVERIGE. Under förra veckan kom nyheten om att en 35-årig man friats från våldtäkt trots att hans sperma hittats i en 16-årig flicka. 

Tingsrättens dom fick hård kritik från flera håll. Bland annat för att man avvikit från bevisvärderingspraxis samt för att man tagit hänsyn till saker som inte ska ha betydelse för domen. Som till exempel att 16-åringen tidigare anmält att hon våldtagits på en skoltoalett.

– Det som hänt i en tidigare utredning är fullständigt irrelevant. Om du anmäler ett inbrott är det ingen domstol som skulle ta hänsyn till att du har tre tidigare inbrott som lagts ner på grund av brist på bevis, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, till Nyheter24.

Nu kan Nyheter24 visa fler tveksamheter kring domen samt berätta historien om den 16-åriga flickan som upprepade gånger blivit misstrodd av samhället och skickats runt mellan olika fosterhem.

Åklagaren: "Ett strategiskt planerande"

Dagarna före den 25 mars skickade flickan, som vi har valt att kalla Felicia, flera sms till en kvinnlig bekant där hon skrev att den 35-årige fosterhemspappan masserat och tafsat på henne. 35-åringen har i förhör förklarat att han masserat flickan och att det är vanligt inom familjen – men att han absolut inte tafsat på henne.

25 mars: Felicia hävdar att hon blivit våldtagen av 35-åringen. Under våldtäkten ska hon ha ramlat ner på mattan intill sängen.
35-åringen menar att han "tränat" för sina erektionsproblem och fått utlösning på toaletten. Samtidigt som han fick utlösning plingade det på dörren och i stället för att spola ner pappret i toaletten lade han det i handfatet för att gå och öppna ytterdörren. Han förklarade i rätten att flickan då kan ha hunnit ta pappret från toaletten.

26 mars: Inget särskilt inträffar. Flickan går i skolan som vanligt. 

27 mars: Flickan bryter ihop i skolan och ringer till en vuxen vän som kommer till platsen. Flickan förklarar att hon blivit våldtagen och vännen tvingar henne – trots stora protester från Felicias sida – att gå till polisstationen och anmäla mannen. Flickan förhörs och förs sedan till sjukhus för läkarundersökning och provtagning. 35-åringen anhålls men släpps samma dag efter att polisen gjort en husrannsakan och inte hittat några spår i sängen. Ingen undersöker datorn.

28 mars: Flickan placeras i ett annat boende.

19 juni: Proverna som tagits på sjukhuset visar att 35-åringens sperma fanns i 16-åringen. 35-åringen har då haft nästan två månader på sig att städa undan eventuella bevis i hemmet. Han har under den här tiden även berättat för både sin fru och sin terapeut att han är rädd för att pappret kan användas mot honom. Något de båda vittnar om under rättegången – och som åklagaren menar är ett "strategiskt planerande".

1 juli: Mannen anhålls.

7 augusti: Polisen gör ytterligare en teknisk undersökning i flickans tidigare sovrum och hittar mannens sperma på mattan.

"En mycket långsökt spekulation"

Tingsrätten skriver i domen att det är möjligt att flickan kan ha tagit mannens sperma och placerat den i sig själv. Eftersom sperma snabbt torkar måste det ha skett på söndagen den 25 mars. Annars skulle den tekniska undersökningen ha visat spår av papper i vaginan. Om Felicia velat sätta dit 35-åringen borde hon enligt åklagaren ha gått till polisen redan på söndagen eller måndagen.

Men tingsrätten anser det möjligt att hon 1) under den korta tiden mannen var borta lyckats gå in på toaletten och sno pappret med hans sperma 2) fört in den i sig själv och på mattan 3) varit så kall att hon väntat i två dagar och sedan gått till polisstationen.

– Det är en mycket långsökt spekulation som ligger till grund för domstolens ogillande. Domstolar ska pröva alla tänkbara scenarion men det här scenariot är så verklighetsfrämmande att det borde lämnats åt sitt öde, säger Sven-Erik Alhem.

När man tittar närmare på rättegången och domen är det tydligt att flickans trovärdighet och bakgrund spelat en stor roll. Socialnämnden har berättat om flickans bakgrund, att hon tidigare anmält en våldtäkt och att en misshandelsutredning mot hennes biologiska pappa lagts ned.

Saker som inte haft någon relevans för åtalspunkten, men som ändå fått yttrats och därmed kunnat påverka. Tingsrätten skriver:

"I målet har lämnats en hel del uppgifter som inte har direkt bäring på de åtalade gärningarna".

"Även om det inte har någon avgörande betydelse bör också vägas in att målsäganden något år före nu aktuell anmälan anmält att hon utsatts för våldtäkt vid tre tillfällen av olika yngre män, en anmälan som hon vid huvudförhandlingen ömsom uppgivit var osann, ömsom sann".

Har inte med brottet att göra

Utöver det förklarade en handläggare från Socialnämnden att Felicias pappas nya fru sagt att Felicia har ett stort behov av sex. Saker som ofrånkomligt kan ha spelat in på rättens bedömning av Felicias trovärdighet – men som, enligt åklagaren, inte alls har med åtalspunkten att göra.

– Jag kan inte alls se varför det ska ha med åtalspunkten att göra och jag tror att vi har goda chanser i hovrätten, säger åklagaren Helena Lundgren till Nyheter24.

35-åringens advokat Per-Ingvar Ekblad anser att domen är korrekt och att han visat att 35-åringen är oskyldig.

– Jag tänker inte diskutera detaljer i domen i media. Vi ser med tillförsikt fram emot hovrätten och jag tror absolut inte att domen ändras, säger han till Nyheter24.

Tingsrätten har kommit fram till att flickan kan ha fört in sperman i sig själv för att sätta dit mannen. Om några månader ska hovrätten pröva fallet som kan bli ett av årets mest uppmärksammade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela