Tingsrätten anser att det inte är "orimligt" att 34-åringen bara ville prata.
Tingsrätten anser att det inte är "orimligt" att 34-åringen bara ville prata. - Foto: Scanpix

Tingsrätten: Inget hot att säga "Jag ska plocka dig på parkeringen"

En 34-åring som sagt att han ska "plocka" en läkare frias från olaga hot. Tingsrätten anser att mannen kanske bara ville prata med läkaren – "inte nödvändigtvis" slå honom.


Ur domen

"Även om omständigheterna är besvärande för X medför den redovisade osäkerheten kring uttryckets innebörd i det aktuella fallet att tingsrätten finner att det inte är med erforderlig styrka visat att X hotat läkaren på det sätt som påstås", skriver tingsrätten.

KARLSTAD. Efter en frisbee-golfsskada uppsökte den 34-årige mannen läkare varifrån han fick veta att han sannolikt hade sträckt sig och behövde vila.

Men skadan visade sig senare vara betydligt allvarligare. Och efter en lång tids sjukskrivning och smärta fick mannen nog – han ville ställa läkaren till svars.

34-åringen åkte till vårdcentralen och krävde att få prata med läkaren. När mannen fick veta att läkaren inte var på plats blev han rasande. Enligt receptionisten och ett annat vittne ska 34-åringen ha varit hotfull och sagt att han skulle "plocka läkaren på parkeringsplatsen".

Mannen frias av tingsrätten

När hotet polisanmäldes förklarade mannen att han inte menade att hota läkaren. I förhör berättar han att han planerade att anmäla läkaren för felbehandling och på så sätt "förstöra hans liv". Men han hävdade bestämt att något hot aldrig förekommit.

Trots att två vittnen hört 34-åringen säga att ville "plocka" läkaren så frias mannen från olaga hot. Tingsrätten anser förvisso att det är utrett att mannen har sagt att han ville plocka läkaren. Men rätten menar att 34-åringen med ordet "plocka" kanske bara menat att han skulle vänta in läkaren för att prata om det som hänt – "inte nödvändigtvis" slå honom. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!