Onsdag 12 Maj
Stockholm

Politikerns familj misstänks för miljonsvindel

Flera ur familjen misstänks för bidragsbrott.
1 av 2
Flera ur familjen misstänks för bidragsbrott. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX SWEDEN
Om politikern och hans son riskerar nu upp till fyra års fängelse.
2 av 2
Om politikern och hans son riskerar nu upp till fyra års fängelse. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Studenten ska ha fått hjälp av sin far, som är kommunpolitiker, med bidragsfusket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bidragsbrott

Bidragsbrottslagen är en speciallag för att kunna straffa dem som lämnar felaktiga uppgifter eller låter bli att anmäla ändrade förhållanden och därför erhåller offentliga bidrag eller bidrag med för stort belopp.

Grovt bidragsbrott kan ge lägst sex månaders fängelse och högst fyra års fängelse. 

UPPSALA. En 27-årig juriststudent från Uppsala har gripits misstänkt för att tillsammans med sin pappa ha begått grovt bidragsbrott.

Studenten har arbetat som personlig assistent åt sin funktionshindrade pappa i flera år och därför fått bidrag från Försäkringskassan, skriver Uppsalas Nya Tidning (UNT). 

27-åringen gjorde ett uppehåll i sina inhemska studier under 2011 för att i stället studera i Australien. Under tiden utomlands erhöll studenten 310 942 kronor av försäkringskassan. Pappan, som är kommunpolitiker, deltog under sonens tid i Australien i kommunfullmäktigemöten och befann sig alltså inte Australien.

Under 2005 studerade 27-åringen vid Umeås universitet men även då fick han bidrag för sitt arbete som personlig assistent. Trots att hans pappa då var skriven på en ort över 30 mil från Umeå.

Andra ur familjen misstänkta 

Mellan 2005 och 2011 fick 27-åringen 1 451 000 från sin pappas assistansbolag. Studenten, som förnekar brott, släpptes under torsdagen men misstanken kvarstår, skriver UNT.

– Man måste inte vara på plats för att utföra den här typen av tjänster. Har du hört talas om psykologer? De kan jobba via telefon. Samma sak gäller administration, det kan man också sköta på distans, säger 27-åringen till UNT. 

27-åringens bror fick även han bidrag för sitt arbete som personlig assistent under 2005 och 2011 och är också misstänkt för bidragsbrott. 

Pappans fru är också misstänkt för att ha varit delaktig i bidragsbrottet, hon har mellan 2009 och 2011 mottagit 1,2 miljoner från sin makes assistansbolag. 

Pappan själv är misstänkt för grovt bidragsbrott men har inte anhållits utan endast förhörts. Under våren lämnade han sin post som lokal ordförande för sitt politiska parti, skriver UNT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela