Mannen trodde att pistolen var äkta och trodde att han skulle dö.
1 av 5
Mannen trodde att pistolen var äkta och trodde att han skulle dö. - Foto: Polisen
Männen tvingades sitta på bänken – sedan misshandlades de i timmar.
2 av 5
Männen tvingades sitta på bänken – sedan misshandlades de i timmar. - Foto: Polisen
De här kättingarna användes under misshandeln.
3 av 5
De här kättingarna användes under misshandeln. - Foto: Polisen
Här är soft airgun-pistolen som ser ut som en revolver.
4 av 5
Här är soft airgun-pistolen som ser ut som en revolver. - Foto: Polisen
Männen använde även en högaffel.
5 av 5
Männen använde även en högaffel. - Foto: Polisen

Kompisarna ville straffa sexchattande män – torterade dem i lada

De utgav sig för att vara en tonårsflicka på nätet. Sedan stämde de träff med män som de torterade, rånade och utpressade på pengar. Nu döms en 19-årig och en 22-årig man till fängelse i tre och ett halvt år.


Polisen: "Finns fler fall"

Brotten kom till polisens kännedom i slutet av december efter att två offer anmält gärningsmännen. Senare tillkom två offer i brottsutredningen – men polisen menar att fler kan ha drabbats.

Ytterligare fem män har haft kontakt med gärningsmännen. De har dock inte velat lämna några uppgifter till polisen.

JÖNKÖPING. Ett innerligt hat mot pedofiler samt en strävan efter att tjäna snabba pengar. Det var vad som drev två unga män till att kidnappa och tortera flera män i en lada i Jönköpings län. 

Gärningsmännen utgav sig för att vara en tonårsflicka på en dejtingsajt. Sedan inledde de konversationer med flera män via sms, chattkonversationer och Facebook. När offren trodde att de skulle träffa en ung flicka möttes de i stället av 19-åringen och 22-åringen.

Två av offren släpades ut till en lada där de hölls fångna under flera timmar och misshandlades och hotades. 19-åringen har beskrivits som hjärnan bakom brotten och under rättegången förklarade han att syftet var att "sätta dit pedofiler".

– Senare insåg jag att de var så rädda att vi skulle kunna utnyttja deras rädsla för att få pengar, sa han under rättegången.

Trodde att vapnet var äkta

En av männen ska ha slagits med en grimma samt hotats med en högaffel. 19-åringen skar sedan bort en hårtuss på mannen varpå han utsattes för rysk roulette med en falsk revolver. 

– Han avlossade två, tre skott. Jag var så rädd. Jag trodde jag skulle dö, sa mannen under rättegången.

Den andra mannen kördes ut till ladan och blev sparkad och slagen innan han kördes till en bankomat där han tvingades ta ut 15 000 kronor.

Ytterligare två män fick besök av gärningsmännen, men fördes aldrig till ladan. En man pressades på 14 000 kronor sedan männen trängt sig in i hans lägenhet. Och det andra offret pressades på 3 600 kronor för att ha haft kontakt med "flickan" som var under 15 år.

Ska betala 160 000 i skadestånd

Gärningsmännen ska under hela tiden ha hotat att avslöja hur männen betett sig mot "flickan" för deras familjer. På det viset lyckades 19-åringen och 22-åringen komma över närmare 70 000 kronor.

Nu döms alltså männen till tre och ett halvt års fängelse vardera för människorov, rån och utpressning alternativt medhjälp samt försök till utpressning. De ska även betala ett skadestånd på 160 000 kronor.

/
/
Ran
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!