Frias från våldtäkt mot 16-åring – flickans beteende ifrågasätts

- 03/06/2013, 15:16
Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.
1 av 4

Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Scanpix

Tingsrätten anser inte att flickan var i ett hjälplöst tillstånd.
2 av 4

Tingsrätten anser inte att flickan var i ett hjälplöst tillstånd.

JESSICA GOW / SCANPIX

Förhandlingen hölls innanför stängda dörrar.
3 av 4

Förhandlingen hölls innanför stängda dörrar.

JESSICA GOW / SCANPIX

Flickan anmälde våldtäkten efter att pojkvännen gjort slut.
4 av 4

Flickan anmälde våldtäkten efter att pojkvännen gjort slut.

HOLMBERG, HASSE/Scanpix

En 23-årig man från Värmland frias från att ha våldtagit en 16-årig flicka. Rätten slår fast att de haft sex – men man ifrågasätter flickans beteende efter samlaget.

VÄRMLAND. Den 16-åriga flickan hade druckit nästan en hel flaska vodka när hon hamnade på en efterfest i Värmland. Hon var enligt vittnen "höggradigt" berusad och flera av festdeltagarna försökte ringa hennes föräldrar.

Det slutade dock med att en 23-årig man erbjöd sig att följa henne hem. Uppgifterna om vad som sedan hände går däremot isär. 

16-åringen berättar att hon vaknade upp på en madrass och kände en kraftig smärta i underlivet. Smärtan fick henne att minnas att 23-åringen legat över henne och frågat om hon var oskuld. Hon försökte dra ihop sina ben men han drog isär dem. Utöver det minns hon i stort sett ingenting från kvällen.

"Trubbigt våld mot könet"

23-åringen hävdar att flickan börjat kyssa honom. Kyssen ska ha resulterat i att de tog av sig kläderna och att han sedan lade sig ovanpå henne och tryckte sin penis mot hennes mage. Hon förklarade att hon inte ville ha sex och han avbröt direkt.

I förhör har mannen berättat att flickan var "helt med" på det och att hon inte var särskilt berusad. Tre vittnen berättar dock att 16-åringen var kraftigt berusad och att hon inte kunde ta hand om sig själv.

En gynekolog har förklarat att flickan hade svullnader och rodnader som tyder på trubbigt våld mot könet. Hans bedömning är att sådana skador inte kan ha uppkommit vid ett frivilligt samlag.

Rätten: Ej i hjälplöst tillstånd

Tingsrätten slår fast att 23-åringen haft sex med 16-åringen, men rätten ifrågasätter flickans beteende efter samlaget. Hon berättade till en början inte om våldtäkten för sin mamma eller för sin väninna. Det var först efter att hennes pojkvän gjorde slut som hon förklarade att hon blivit våldtagen.

"Rätten vill, givetvis utan att slå fast att det förhållit sig så, peka på möjligheten att flickan kan ha betett sig så som 23-åringen uppgett och sedan gripits av panik när pojkvännen förklarade att han ville ta en paus".

Tingsrätten anser inte heller att flickan var i ett hjälplöst tillstånd trots att hon själv och tre vittnen uppgett det.

Åklagare Elisabeth Cramnert Högström har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga domen.