Gottfrid Svartholm Warg 28 dömdes på torsdagen till två års fängelse av Nacka tingsrätt.
1 av 3
Gottfrid Svartholm Warg 28 dömdes på torsdagen till två års fängelse av Nacka tingsrätt. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Han döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att ha hackat Nordeas system.
2 av 3
Han döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att ha hackat Nordeas system. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Enligt tingsrätten ska han försökt överföra sex miljoner kronor till olika konton. En av överföringarna gick igenom. De ska ha stoppats, dock av ren tillfällighet.
3 av 3
Enligt tingsrätten ska han försökt överföra sex miljoner kronor till olika konton. En av överföringarna gick igenom. De ska ha stoppats, dock av ren tillfällighet. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Två års fängelse för Pirate Bays grundare

Gottfrid Svartholm Warg, 28, grundare till Pirate Bay döms i dag till fängelse för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.


Dokumentär om Pirate Bay

Gottfrid Svartholm Warg är en av fildeljningssajten The Pirate Bays grundare. 

Har du missat dokumentären The Pirate Bay - Away From Keyboard? Se den här.

STOCKHOLM. Domen för den största dataintrångsmålet i svensk historia kom i dag. Pirate bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg greps förra sommaren i Kambodja och har sedan dess suttit häktad.

Det var efter att ha hackat sig i på Skatteverket och Kronofogden i fjol som Svartholm Warg ska ha kommit över tusentals skyddade uppgifter. Efter händelsen tvingades Skatteverket att varna upp emot 4 000 människor med hemlig identitet. 

Försökte föra över sex miljoner

Svartholm Warg har även dömts för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att ha hackat Nordeas system och då han försökte överföra sex miljoner kronor till olika konton. En av överföringarna gick igenom. De ska ha stoppats, dock av ren tillfällighet. 

Nu vänta två år i fängelse för 28-åringen.

Peter Sunde, som tidigare också har dömts för inblandning i Pirate Bay, har tidigare kallat det aktuella åtalet mot Svartholm Warg för "bullshit" på Twitter:

På torsdagen kommenterade han domen så här:

Gottfrid Svartholm Warg sitter sedan tidigare på Mariefreds anstalt. 

Här kan du se en videohälsning därifrån:

Se filmen om Pirate bay här


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.