Några exempel från 35-åringens Facebooksida.
1 av 4
Några exempel från 35-åringens Facebooksida.
Här är den huvudmisstänkte mannen.
2 av 4
Här är den huvudmisstänkte mannen. - Foto: Expo
Polisen uppmanar allmänheten att komma med tips.
3 av 4
Polisen uppmanar allmänheten att komma med tips. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Den 23-åriga kvinnan söks just nu i området runt Trollhättan.
4 av 4
Den 23-åriga kvinnan söks just nu i området runt Trollhättan.

Nazist häktad i samband med försvinnande - hyllar Ku Klux Klan

En före detta aktiv nazist har häktats misstänkt för inblandning i försvinnandet i Trollhättan. På mannens Facebooksida återfinns flera nazistiska motiv, vapen och hyllningar av mc-gäng, visar Nyheter24:s kartläggning.


Försvinnandet

Det var på söndagen för en dryg vecka sedan som en granne upptäckte blodfläckar i trapphuset i ett bostadsområde i Trollhättan. En 23-årig kvinna är anmäld försvunnen och har fortfarande inte hittats. Hon kan vara kidnappad, menar polisen.

36-åringen greps misstänkt för människorov men släpptes i fredags eftersom tingsrätten bedömde att det inte fanns tillräckliga bevis. Mannen ses dock fortfarande som huvudmisstänkt.

I början av veckan greps de två andra männen, som är vänner med 36-åringen, misstänkta för skyddande av brottsling.

Organisationen Missing People Sweden har enligt Aftonbladet fått in "flera värdefulla tips" om fallet.

TROLLHÄTTAN. Fallet med den 23-åriga försvunna tvåbarnsmamman i Trollhättan har engagerat många. Den senaste utvecklingen är att två män i åldrarna 31 och 35 år häktats misstänkta för skyddande av brottsling.

Enligt Expo Idag är den ena mannen en tidigare aktiv nazist, verksam i Nationalsocialistisk Front. De båda männen misstänks bland ha försökt undanröja bevis genom att tända eld på 35-åringens bil - som är ett av polisens hetaste spår.

Nyheter24:s kartläggning av männens Facebookaktiviteter visar att de än i dag poserar med nazistiska motiv, vapen och hyllar bland annat avlidna nazister och mc-gäng. Dessutom är de båda nära vänner till polisens huvudmisstänkte - den 36-åring som släpptes på fri fot i förra veckan. Även han före detta nazist.

Hyllar nazist och Ku Klux Klan

I november 2012 hyllade 35-åringen nazisten Julius Streicher. Han dömdes till döden för brott mot mänskligheten i samband med militärrättegångarna i Nürnberg 1946.

"Dina sista ord i livet var 'Heil Hitler'...för detta brott la din bödel knuten på snaran snett...du fick kämpa över 12 minuter innan du lämnade jordelivet. Vila i frid Julius Streicher", skriver mannen.

Samma månad la 35-åringen upp en bild med texten "Klansmen - fetch the rope". På bilden ses en person iklädd den klassiska Ku Klux Klan-kåpan, bärandes på en snara. 



Fotas i badkar

35-åringen är nära vän med den huvudmisstänkte mannen. De kommenterar ofta på varandras inlägg och bilder. På en bild ses de dela ett bad:



Huvudmannen var aktiv i den nynazistiska rörelsen under slutet av 90-talet, men åsikterna lever vidare. På sin Facebooksida har mannen bland annat laddat upp en bild på ingången till Auschwitz med den ökända skylten "Arbeit macht frei".

“Entrén till förintelseindustrins guldkalv...”, skriver han. I en annan bild ses 36-åringen stå och heila bredvid antirasistiskt klotter på en gata i Rom.

Något som hittills varit okänt är att även den tredje mannen - 31-åringen som misstänks för skyddande av brottsling - också har nazistiska sympatier. Han “gillar” bland annat nynazistiska Svenskarnas partis officiella Facebooksida samt gruppen “Svenskarnas parti i riksdagen - ja tack”.

Tidigare dömda

Expo Idag uppger att 35-åringen varit medlem i Nationalsocialistisk Front fram till åminstone 2005. Han har även setts i den paramilitära organisationen Legion Wasas uniform. Gruppens tidigare ledare Curt Linusson representerar Svenskarnas parti i Lidköping, invald på ett sverigdemokratiskt mandat.

Den huvudmisstänkte 36-åringen har bland annat deltagit i ett Hitlerfirande i Ronneby 1999. De båda männen är tidigare dömda för bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och kvinnofridskränkning.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.