Söndag 16 Jan
Stockholm

Bombhot mot svenska kungaparet – säger sig sympatisera med Breivik

1 av 2
Brevet som har inkommit till NWT.
2 av 2
Brevet som har inkommit till NWT. Foto: Faksimil

Kungaparet är utsatt för ett bombhot. En grupp har hotat att spränga en stor bomb när kungen och drottningen besöker Karlstad klockan 17.00.

– Man kan ju tänka sig att det här är ett falskt hot, men vi tar det ändå på fullaste allvar, säger Rolf Sandberg, operativ chef hos polisen i Värmland, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KARLSTAD. På torsdagsförmiddagen fick NWT ett brev till redaktionen från en okänd grupp. I brevet står det att fyra stora bomber kommer att detonera utanför residenset i Karlstad när kungaparet kommer dit under eftermiddagen.

– Även vi fick ett brev där en grupp sa att de planerade att spränga en bomb placerad i ett fordon i centrala Karlstad, säger Rolf Sandberg, operativ chef hos polisen i Värmland, till Nyheter24.

"Har gjort bomb av konstgödsel"

Gruppen bakom hotet säger sig ha starka sympatier för massmördaren Anders Behring Breivik – och tar samtidigt på sig skulden för mordet på statsminister Olof Palme. Gruppen säger också att deras framtida måltavlor är homosexuella personer, skriver NWT.

I brevet till NWT förklarar gruppen att de har med sig en stor bomb tillverkad av 1,5 ton konstgödsel. De säger sig informera om attacken eftersom de anser att svensk polis inte arbetar tillräckligt effektivt. 

Ska lämna platsen på motorcykel

Kungaparet anländer till Karlstad vid 15.30 därefter väntar flera utflykter innan Kung Karl XVI ska hålla tal på Stora torget. Enligt programmet ska kungaparet vara tillbaka på residenset omkring 17.20. 

Gruppen skriver att man har tre minuter på sig att parkera bilen utanför residenset och därefter lämna platsen på motorcykel.

– I och med att vi har tunga besök i dag så har vi utökat avspärrningarna och tagit dit bombhundar, säger Sandberg.

Om man nu tänker spränga en bomb i centrala Karlstad – varför ringer man polisen och varnar innan?

– Man kan ju tänka sig att det här är ett falskt hot, men vi tar det ändå på fullaste allvar. Förhoppningsvis är det en tok som skrivit det. Vi kan dock inte chansa i nuläget utan förbereder oss.

Kommer kungens schema i Karlstad att påverkas?

– Nej, vi kommer dock att göra allt för att den här tillställningen ska kunna ske på ett bra sätt. Inga bilar kommer att släppas in. Jag har varit i kontakt med både Säkerhetspolisen och Hovet och kungens schema kommer inte att ändras i nuläget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela