Man frias från våldtäkt – trots "erkännande"

- 23/09/2013, 15:06
Kvinnan misstänktes ha våldtagits i sömnen.
1 av 2

Kvinnan misstänktes ha våldtagits i sömnen.

Scanpix

Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.
2 av 2

Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.

Scanpix

I tingsrätten dömdes den 29-årige mannen till två års fängelse för våldtäkt. Nu river hovrätten upp domen och friar mannen. Mannens egna ord från förhöret – "det hände bara en gång" – bedöms inte som ett erkännande.

STOCKHOLM. Kvinnan var påverkad av mediciner och somnade i lägenheten. När hon vaknade hade hon både benen i ett "trosben" och ett vittne berättade att den 29-årige mannen hade våldtagit henne i sömnen.

Vittnets berättelse och att mannen i förhör sagt att "det hände bara en gång" ledde till en fällande dom i tingsrätten och ett tvåårigt fängelsestraff.

Men nu har mannen friats av Svea hovrätt. Rätten anser att det i förhören inte framgår att mannen erkänner det påstådda samlaget när han sa "det hände bara en gång". Det är enligt hovrätten oklart vad "det" betyder.

Kan inte bevisas fullt ut

Eftersom Svea hovrätt dessutom inte anser att vittnets berättelse är övertygande nog samt att målsäganden sov under det påstådda övergreppet frias mannen.

"Det är inte ställt utom rimligt tvivel att X vid det aktuella tillfället genomfört samlag eller annan sexuellt handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag med kvinnan. Åtalet för våldtäkt och kvinnans skadeståndsyrkande ska därför ogillas", skriver hovrätten i domen.