En överläkare har bedömt att kvinnan inte var medveten om vad som hände.
1 av 2
En överläkare har bedömt att kvinnan inte var medveten om vad som hände. - Foto: Scanpix
Tingsrätten anser inte att hon kan hållas ansvarig för barnets död.
2 av 2
Tingsrätten anser inte att hon kan hållas ansvarig för barnets död. - Foto: Jessica Gow/Scanpix

Kvinna lade nyfött barn i plastpåse – frias från vållande till annans död

Den 18-åriga kvinnan hade inte en aning om att hon var gravid. När hon en kväll överraskningsfödde ett barn lade hon det i en plastpåse. Nu frias hon från vållande till annans död.


Födde utan att veta att hon var gravid

Att kvinnor är gravida en längre tid utan att veta om det är sällsynt, men inträffar med jämna mellanrum. Nyheter24 har tidigare skrivit om löparen Trish Staine, 33, som "överraskningsfödde" en dotter

Staine var ute och sprang när hon drabbades av kraftiga ryggsmärtor. På sjukhuset fick hon beskedet att hon var gravid.

– Jag sa bara "nej, nej, det är helt omöjligt", säger hon.

SÖDERMANLAND. Hela graviditeten pågick utan att den 18-åriga kvinnan märkte det. Hon hade menstruation som vanligt, gick i samma kläder och ingen i hennes närhet märkte något avvikande.

Men en kväll började hon få ont i magen och må illa. Därefter säger hon sig ha vaga minnesbilder. Hennes mamma har i förhör förklarat att hon hittade dottern i "en pöl av blod" och att de trodde att hon fått ett missfall.

Det visade sig att dottern fött ett barn på toaletten och att barnet levt i några minuter innan 18-åringen lade det i en plastpåse. Barnet dog till följd av syrebrist, men det är oklart om det levde när det lades i plastpåsen.

Läkare: "Var inte medveten"

Åklagaren ville se 18-åringen dömd för vållande till annans död eftersom det varit oaktsamt att inte kontrollera om barnet levde. Men tingsrätten väljer att fria kvinnan från brott. Rätten anser att hon inte kan hållas ansvarig för barnets död med anledning av hennes fysiska och psykiska tillstånd den aktuella kvällen.

En överläkare har vittnat om att kvinnan var i ett akut dissociativt tillstånd, vilket kan jämföras med ettt psykotiskt tillstånd. Läkarens bedömning är att 18-åringen inte var medveten om vad som hände.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!