Ett skelett som låg utlagt på golvet ansågs vara brottsligt av tingsrätten.
1 av 7
Ett skelett som låg utlagt på golvet ansågs vara brottsligt av tingsrätten. - Foto: Privat
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas.
2 av 7
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas. - Foto: Privat
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar.
3 av 7
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar. - Foto: Foto: Polisen
Skelettet i sin helhet.
4 av 7
Skelettet i sin helhet. - Foto: Foto: Polisen
Hon uppger att hon köpt skallarna på nätet.
5 av 7
Hon uppger att hon köpt skallarna på nätet. - Foto: Foto: Polisen
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak.
6 av 7
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak. - Foto: Helena. L
En hel ryggrad hittades av polisen.
7 av 7
En hel ryggrad hittades av polisen. - Foto: Foto: Polisen

Skelettkvinnan frias från brott mot griftefriden – får tillbaka skelett

Den 37-åriga så kallade "Skelettkvinnan", som hade hundratals skelettdelar hemma, frias helt från brott mot griftefriden. Det meddelade hovrätten i dag.
– Nu är det nästa steg som gäller – upprättelse, jag är friad, säger hon till Nyheter24.


"Har velat hoppa från balkongen"

Efter tingsrättsdomen intervjuade Nyheter24 den 37-åriga kvinnan. 

– Det känns som att de har försökt att förinta mig. Jag är inte världens bästa människa, men jag förtjänar inte det jag blivit utsatt för. Det går inte att beskriva den smärta jag upplevt. Jag har suttit i två veckor och velat hoppa från balkongen.

Läs hela intervjun här.

Detta har hänt

Den 5 september förra året greps 37-åringen efter larm om att hon avlossat skott från sin lägenhet. I hemmet fann polisen en mängd knivar och hundratals mänskliga skelettdelar.

Hon greps först misstänkt för mord men senare visade det sig att delarna beställts via nätet och brottsmisstanken ändrades till att gälla brott mot griftefriden. 

GÖTEBORG. I december förra året dömdes hon till skyddstillsyn för brott mot griftefriden efter att polisen hittat hundratals skelettdelar i hennes lägenhet. 

Åklagaren försökte under hela rättegången bevisa att den 37-åriga så kallade "Skelettkvinnan" använt likdelarna i samband med sexuella aktiviteter. Men tingsrätten ansåg att det inte var bevisat och att 37-åringen endast skulle dömas för brott mot griftefriden för att ha skymfat skelettdelarna genom att ha dem hemma.

Åklagarens bevisning håller inte

Domen överklagades dock till hovrätten som nu väljer att fria 37-åringen från misstankarna om brott mot griftefriden. Rätten anser inte att brott mot griftefriden omfattar skelettdelar "från en avliden person som inte ska kremeras eller gravsättas och som inte heller ligger i kista, grav eller annat de dödas vilorum".

"Varken lagtext eller lagförarbeten ger, enligt hovrättens bedömning, stöd för en sådan tolkning av bestämmelsen", skriver hovrätten.

Döms för vapenbrott

37-åringen är märkbart tagen efter domen.

– Nu är det nästa steg som börjar – upprättelse, jag är friad. Nu behöver jag några minuter att smälta det här, säger hon till Nyheter24.

Kvinnan har hela tiden hävdat att hon köpt skeletten på internet. Det är något hovrätten väljer att tro på och nu får 37-åringen tillbaka de beslagtagna skelettdelarna. 

"Med den tolkning som hovrätten gör av bestämmelsens tillämplighet leder det till att åtalet för brott mot griftefrid ogillas", skriver rätten.

Kvinnan döms dock till skyddstillsyn för vapenbrott.

/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.