Tallink Silja-chefen om våldtäkterna: "Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker"

- 09/04/2014, 09:59 -
Tallinkchefen om våldtäkterna.

Tallinkchefen om våldtäkterna.

Faksimil TV4 / TT

UPPDATERAD. Allt fler våldtäkter anmäls ombord på Sveriges kryssningsfartyg. Tallink Siljas personaldirektör menar att det har att göra med att kvinnor blir för fulla.

Under tisdagen kunde TV4:s Kalla Fakta avslöja att antalet våldtäkter som anmälts på Tallink Silja, Birka och Viking Lines så kallade "partybåtar" ökat makabert de senaste tre åren. 

TIll TV4 säger dock Vahur Ausmees, Tallink Siljas personaldirektör, att ansvaret ligger på passagerarna.

– Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker, säger han till TV4 och fortsätter:

– De vet vart det kan leda.

"Våldtäktsmän utnyttjar situationen"

Lotti Helström är överläkare på Södersjukhuset och tar emot många av de kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt på båtarna. Hon menar att den miljön på båtarna förvärrar situationen.

– Färjan känns som en trygg miljö eftersom det är ett slutet rum. Man har sin egen hytt, den känns tryggt vilket för att uppmärksamheten och säkerhetstänkandet nedtonat, säger Hellström till TV4 och fortsätter:

– Och våldtäktsmän utnyttjar den situationen.

Uppdaterat 16.00:

I ett pressmeddelande som Nyheter24 har tagit del av skriver Tallink Siljas VD Kadri Land att uttalandet i Kalla Fakta är oacceptabelt.

– Den attityd till kvinnors alkoholintag som framkommer i TV4:s nyhetsinslag står varken jag eller Tallink Silja som företag bakom. Uttalandet är oacceptabelt, säger Land i meddelandet och fortsätter:

– Vi vill vara väldigt tydliga på den punkten och har full förståelse för att uttalandet väcker starka reaktioner.Vi tar detta på största allvar och hanterar ärendet just nu internt.

Se Kalla Fakta här: